Te heet in de auto? Met deze 8 tips krijg je het weer koel

Een hete auto is niet alleen gevaarlijk, maar wil je het liefst ook snel weer koel krijgen. Met deze 8 tips kom je probleemloos de warme dagen door.

  • Bervoets Wim
  • 03 juli 2018
  • Onderhoud

1. Parkeer je auto in de schaduw

Parkeer je auto zoveel mogelijk in de schaduw of onder een boom. Gaat dat niet? Parkeer dan de achterkant van je auto richting de zon: de zon op je voorruit doet je dashboard stevig opwarmen, met een contacttemperatuur die 90 graden kan bereiken. En probeer dan maar eens je stuur vast te nemen…

2. Dek je voorruit af met een zonnescherm

Een zonwerend scherm over je voorruit kan de contacttemperatuur, de gevoelstemperatuur van het dashboard en het stuur wanneer je er met je handen aankomt, aanzienlijk verminderen. De werkelijke temperatuur aan boord verlagen doet het dan weer niet. Heb je geen zonwerend scherm? Een handdoek kan ook al wonderen doen.

3. Verlucht je auto voor je vertrekt

Doe je ramen helemaal open en zet je airco op voor je vertrekt. De hete lucht verdwijnt dan uit de ventilatiekanalen en uit de auto. De eerste meters kan je zo de hete lucht uit de auto laten ontsnappen.

4. Zorg voor luchtcirculatie

Eens de hete lucht ontsnapt is, doe je de ramen dicht en gebruik je de airco. Heeft je auto geen airco, dan kan je het raampje aan de chauffeurskant een beetje openen, net als het raampje van de passagier rechts achteraan. Zo creëer je de optimale luchtstroom voor je interieur.

5. Zet je airco niet te koud

Als het buiten 30 graden is, is het natuurlijk verleidelijk om je airco op 18 graden te zetten. Dat doe je beter niet: het is niet alleen slecht voor je gezondheid – stap daarna maar eens terug uit in 30 graden – maar een te groot temperatuurverschil tussen de binnen- en buitenkant van je voorruit kan een eventueel sterretje verder doen scheuren.

6. Drink voldoende water

Als het warm is, zweet je meer en heb je dus meer vocht nodig. Dat is in de auto niet anders: je moet immers geconcentreerd blijven achter het stuur. Neem dus voldoende water mee aan boord en drink regelmatig.

7. Denk aan je huisdieren en kinderen

Laat nooit ofte nooit huisdieren of jonge kinderen alleen in de auto. Zelfs niet met een raampje op een kier: je huisdier of kind zal geen last krijgen van een tekort aan zuurstof, maar van de hitte. En zelfs met een raampje op een kier warmt je interieur sowieso op.

8. Check je auto

Niets lastigers dan autopech krijgen in dit weer. Check dus je oliepeil, koelvloeistoffen en bandenspanning. Kijk ook zeker naar je voorruit: door de hitte kan het wegdek op sommige plaatsen loskomen en steenslag veroorzaken. En zoals gezegd: een te groot temperatuurverschil tussen binnen- en buitenkant van de voorruit kan een sterretje verder doen scheuren.


Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Over de auteur: Bervoets Wim Wim Bervoets is redacteur bij Vroom sinds 2016. Hij interesseert zich voor alles van stadsauto’s tot sportwagens, en kijkt met een open blik naar de mobiliteit en brandstoffen van de toekomst.
Toch droomt hij nog altijd van een Lotus Elise...
Foto's ©: iStock.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla heeft de prijs van beide varianten van de Model 3 Highland met 4.000 euro verlaagd, en de Long Range krijgt een nieuwe naam.

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Er zijn al twee speciale reeksen te bestellen: de Kodiaq Family vanaf 38.990 euro en de Kodiaq Corporate die begint bij 46.980 euro.

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in verschillende uitvoeringen met een vanafprijs van 75.900 euro, maar hij zou binnenkort goedkoper moeten worden...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km