Te koop: “De beste Ferrari ooit gebouwd” volgens Enzo

Deze Ferrari 410 Sport Spider Scaglietti, een brutale machine, om niet te zeggen dodelijk in de handen van niet-experts, zou “de beste auto ooit gebouwd” zijn volgens de stichter van het merk, Enzo Ferrari! Zegt dit model je wel niets? Goed nieuws: hij staat te koop...

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 27 juni 2022
  • Aankoop
  • 7.102 weergaven

Halverwege de jaren ‘50 beleefde de autosport zijn hoogdagen, vooral in de Verenigde Staten. In die periode riskeerden rijke ondernemers, die stevig gehecht waren aan hun onafhankelijkheid, hun leven in krankzinnige bolides, in races waarbij ze het opnamen tegen de beste piloten ter wereld! Vergeet sponsors en regels: deze groep piloten nam het aan hoge snelheid als gladiatoren tegen elkaar op op de oude start- en landingsbanen van de US Air Force! Een zekere John Edgar, een even gecultiveerde als door snelheid geobsedeerde rijke Amerikaan, was één van hen. Hij richtte zijn eigen raceteam op en kocht Ferrari’s om de heethoofden uit die tijd te laten rijden! Zijn mooiste aankoop: een Ferrari 410 Sport Spider uit 1955, ex-Fangio, gekocht in 1956…


Een monster met het gaspedaal op de plaats van de rem!

Deze Ferrari werd een jaar eerder ontworpen om mee te doen aan de Carrera Panamericana, een zware race waar topsnelheid even cruciaal is als het vermogen van het chassis om de (zeer) hobbelige Zuid-Amerikaanse wegen te trotseren. Om dat te doen, begint Ferrari met de 410 Sport Spider van nul: het buizenchassis wordt verlaagd en de motor tot het uiterste opgepompt. 

De grote 5 liter V12 krijgt, op dit 0598CM chassis, niet minder dan... 24 bougies, waardoor hij zo'n 400 pk ontwikkelt! Waanzinnig voor de tijd! Grappig detail: Fangio vroeg om het gaspedaal... in het midden te plaatsen! Het monster was klaar, maar de race werd afgelast vanwege de tragedie in Le Mans in 1955, waarbij 83 toeschouwers omkwamen bij een ongeluk.

De beste Ferrari uit de geschiedenis!


Maar de carrière van deze auto zou absoluut verbluffend zijn! De grootste sterren van die tijd reden er immers mee: Phil Hill, Eugenio Castellotti, Masten Gregory, Richie Ginther, Joakim Bonnier, Juan-Manuel Fangio en zelfs niemand minder dan... Carroll Shelby, de stichter van het gelijknamige merk, die achter het stuur van deze auto meer races zou winnen dan in welke andere auto dan ook! Het was deze auto die de Amerikaanse piloot beroemd maakte... Hij gaf vele jaren later toe dat "niets in de buurt kon komen van deze Ferrari als hij in orde was". In 2006 tekende hij de tank van de auto met deze vermelding: "Mr. Ferrari vertelde me dat dit de beste Ferrari ooit gebouwd was"!

25 miljoen euro!

Zeggen dat deze auto een pareltje is van de geschiedenis van de autosport, is een understatement. Deze Ferrari, nog in zijn originele configuratie en met fabrieksmotor, zal op 18 augustus door RM Sotheby's geveild worden in het Californische Monterey, en daarbij ongetwijfeld records breken. De schatting? Ongeveer 25 miljoen euro!

Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Op circuit rijden maakt (heel) gelukkig!

Op circuit rijden maakt (heel) gelukkig!

En dat zeggen wij niet, maar wel een wetenschappelijke studie van de Britse universiteit van Loughborough!

5 dingen die je nog niet wist over de Mercedes-AMG One

5 dingen die je nog niet wist over de Mercedes-AMG One

We komen stukje bij beetje meer te weten over de net voor de zomer onthulde, 1.063 pk sterke bolide.

Brabus buigt zich over de EQS om hem een groter rijbereik te geven!

Brabus buigt zich over de EQS om hem een groter rijbereik te geven!

En hij krijgt geen extra vermogen, wat zeldzaam is bij de tuner! Zijn koetswerk krijgt daarentegen wel een speciale behandeling…

Maserati Ghibli: het einde nadert!

Maserati Ghibli: het einde nadert!

Het merk stopt in 2024 met de productie van de berline.

Aanbevolen tests voor jou

3,7 /5 Test: Ford Mustang California Special, de ‘American Dream’!

Test: Ford Mustang California Special, de ‘American Dream’!

Wat is er beter dan een Mustang V8 Convertible om je eigen ‘American Dream’ te beleven? Zeker als je kiest voor het nieuwe California Special-pack dat doet dromen van de Amerikaanse Westkust?

3,7 /5 Test: Lynk & Co 01, het winnende abonnement?

Test: Lynk & Co 01, het winnende abonnement?

De Chinese autobouwer beschikt over een zeldzaam aanbod: een deel-SUV waarop je je kan abonneren! Maar verdient deze plug-in hybride je aandacht?

3,6 /5 Test: Volvo XC40 Recharge, redelijkheid op alle vlakken

Test: Volvo XC40 Recharge, redelijkheid op alle vlakken

De Volvo XC40 was in 2021 jaar het tweede meest verkochte model in België en ook de populairste auto in Vlaanderen, Brussel en bij de professionele gebruikers. Met de lancering van een betaalbaardere ‘Single Motor’ 100% elektrische uitvoering zal zijn populariteit in dat laatste segment alleen maar toenemen.

BMW iX3 vs Volvo C40 Recharge: populaire maar niet echt volks geprijsde stekker-SUV’s

BMW iX3 vs Volvo C40 Recharge: populaire maar niet echt volks geprijsde stekker-SUV’s

Moet je volgende bedrijfswagen elektrisch zijn en hou je van SUV’s? Dan zouden de BMW iX3 en de Volvo C40 Recharge wel eens deel kunnen uitmaken van je selectie. Maar welke kies je?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
De Porsche 911 Carrera RS 2.7 van Paul Walker wordt geveild

De Porsche 911 Carrera RS 2.7 van Paul Walker wordt geveild

Een iconisch model en een link met de verongelukte acteur uit de film ‘Fast & Furious’, dat moet veel geld opleveren…

Te koop: een unieke McLaren F1, waarschijnlijk voor een astronomische prijs!

Te koop: een unieke McLaren F1, waarschijnlijk voor een astronomische prijs!

Hij wordt beschouwd als één van de 3 iconen van de autowereld, naast de Ferrari 250 GTO en de Alfa Romeo 8C 2900. De McLaren F1 is de overtreffende trap op alle vlakken en wordt bijna nooit te koop aangeboden. Dus als je de middelen hebt, is dit je kans!

Tesla rust één van zijn Superchargers uit met een zwembad!

Tesla rust één van zijn Superchargers uit met een zwembad!

Na de lounges aan zijn laadstations haalt Tesla nu een ander wapen boven om elektrische reizigers bezig te houden: het Super Pool!

Zoveel kosten de Plaid-modellen van Tesla

Zoveel kosten de Plaid-modellen van Tesla

De meest explosieve uitvoering van de Model S en X vinden eindelijk hun weg naar ons land. Maar hoeveel moet je neertellen om te kunnen genieten van hun 1.020 pk?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.750
2021
6 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 27.950
2021
14 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Hybride - Benzine, Automaat

€ 44.490
2021
21.500 km

Hybride - Benzine, Automaat

€ 67.900
2020
28.030 km

Benzine, Manueel

€ 20.990
2021
14.214 km

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km