Te koop: de Mercedes 300 SL van “de beste piloot aller tijden”!

Volgens sommige experts en andere analisten gaat de titel van “beste piloot aller tijden” niet naar Michaël Schumacher of Lewis Hamilton…

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 25 februari 2022
  • Aankoop

“El Maestro”, de Argentijn Juan-Manuel Fangio, is één van de grootste legendes in de autosport. Als vijfvoudig wereldkampioen Formule 1 (met een laatste wereldtitel op zijn 46ste!), is Fangio ook houder van een uniek record: van de 51 Grand Prix die hij reed, ging hij 24 keer met de overwinning aan de haal, bijna één op de twee! Michaël Schumacher gaf het in 2003 zelf toe: “Fangio is een niveau hoger dan ik.” Lewis Hamilton komt kortbij het record, maar de veiligheidsomstandigheden uit die tijd geven een bijna heroïsch tintje aan wat Fangio wist te realiseren.

Een uniek geschenk!


Fangio werd bovendien ook wereldkampioen voor vier verschillende renstallen! Maar ondanks die grote verscheidenheid nam Mercedes-Benz altijd een bijzondere plaats in zijn hart in. Toen ze bij Daimler Benz AG vernamen dat het seizoen van 1958 het laatste zou zijn van Fangio, deden ze hem een 300 SL cadeau. Die was helderblauw gelakt, met een crèmekleurig interieur (een verwijzing naar de Argentijnse vlag), en werd als geschenk aan de piloot geleverd bij het Dorchester hotel in Londen.

Een niet te evenaren inschrijvingsbewijs!

In 1986 opende een officieel museum zijn deuren in Balcarce. Daar kreeg de 300 SL een plaatsje, in rijdende staat en met de gebruikssporen van zijn illustere chauffeur. De versnellingsbak, het stuur en de zetels werden niet vervangen, evenmin als de werktuigen! Als groot liefhebber van auto’s aarzelde Fangio immers niet om zijn handen vuil te maken! En de man maakte ook zijn bijnaam El Chueco (de man met de lange kromme benen) waar, zoals je kan vaststellen aan de onderkant van het dashboard: het leer vertoont er slijtage van de knieën van de grote piloot, die het dashboard raakten wanneer hij schakelde. Fangio was bijzonder blij met het cadeau en gebruikte de auto gedurende zijn hele pensioen, en zette daarbij meer dan 70.000 km op de teller!


De Mercedes, die door RM Sotheby’s aangeboden wordt tijdens een private verkoop, zou wel eens een torenhoge prijs kunnen halen… maar die zal niet publiek gemaakt worden!


Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?
Foto's ©: RM Sotheby's.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Welke Ford Mustang Mach-E moet je kiezen?

Welke Ford Mustang Mach-E moet je kiezen?

Voor een elektrische wagen moet je andere keuzes maken dan voor een auto met verbrandingsmotor: batterijcapaciteit, aantal motoren en/of vermogen, type boordlader, enzovoort. Hoe moet je dan kiezen? Laten we eens oefenen met het gamma van de Ford Mustang Mach-E.

Deze Jaguar E-Type is verkocht voor 1,06 miljoen euro!

Deze Jaguar E-Type is verkocht voor 1,06 miljoen euro!

Deze Jaguar is niets minder dan de duurste E-Type ooit geworden! En als we zijn geschiedenis bekijken, snappen we waarom...

Volvo stopt met diesel!

Volvo stopt met diesel!

De allerlaatste Volvo op diesel zal begin 2024 worden geproduceerd. Daarna stopt de Zweedse constructeur volledig met dit type brandstof.

Dit is de Belgische prijs van de Polestar 2 (2024)

Dit is de Belgische prijs van de Polestar 2 (2024)

Polestar heeft niet enkel het design en het rijbereik verbeterd van de Polestar 2 voor modeljaar 2024, maar ook de prijzen zijn (iets) lager in België. Hier het overzicht.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 56.000
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 21.990
2021
33.000 km