Te koop: deze F1 stond mee aan de wieg van Shelby American

Het was de eerste Amerikaanse F1 ooit. Technisch was hij geavanceerd, maar hij kwam op het verkeerde moment om succesvol te zijn.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 20 juli 2022
  • Aankoop

Als je dacht dat Amerikaanse motorsport alleen bestaat uit hotrods en Nascar-auto’s die enkel snel zijn in een rechte lijn, dan heb je het mis. Kijk maar naar deze Scarab F1, de eerste Amerikaanse Formule 1-bolide ooit. Hij maakte zijn debuut in de Grand Prix van Monaco in 1960 en werd er onder andere bestuurd door niemand minder dan Stirling Moss.

Amerikaanse passie

Lance Reventlow was de erfgenaam van een rijke retail-magnaat in de Verenigde Staten en toonde al vanaf jong leeftijd interesse in motorsport. Hij raakte onder andere bevriend met acteur en autofanaat James Dean, en racete halverwege de jaren ‘50 in Californië en Europa. Hij omringde zich met de beste Amerikaanse motorsportingenieurs en richtte in 1957 zijn eigen raceteam op: Reventlow Automobiles Inc (RAI), dat Scarab racewagens bouwde.

De Scarab Mk I en Mk II waren de snelste sportwagens in de Verenigde Staten in die tijd, en versloegen onder andere de fabriekswagens van Ferrari. Ze wonnen in 1958 dan ook het SCCA kampioenschap. Maar Reventlow wilde meer en richtte zijn pijlen op de Formule 1. Hij liet een auto ontwikkelen met een 2,5 liter blok voorin, dat op zijn kant lag om het zwaartepunt te verlagen. 

Het was een geavanceerde motor met brandstofinjectie, een tweekamer cilinderkop en desmodromische kleppenbediening. Alle onderdelen behalve de Girling remmen waren Amerikaans. Reventlow was zo perfectionistisch dat de drie wagens (waarvan 1 back-up die nooit racete) pas klaar waren voor de Grand Prix van Monaco in mei 1960, met aan het stuur van deze GP2 Reventlow zelf, maar waar ook Stirling Moss bij wijze van test met de auto reed.

Slechte timing

Succesvol was de Amerikaanse inzending echter niet. Het beste resultaat in dat seizoen was een 10de plaats in de GP van de Verenigde Staten, terwijl de wagens ook enkele keren uitviel met motorpech. Alle teams met een wagen met de motor voorin, waaronder ook Aston Martin, BRM en Ferrari, moesten het afleggen tegen de Coppers en Lotussen met de motor centraal achterin.


Toen de F1 voor het seizoen 1961 de cilinderinhoud beperkte tot 1.5 liter, staakte Scarab de F1-strijd en legde het zich toe op lagere raceklasses. In juli raakte deze GP-2 beschadigd bij een ongeval, wat het einde betekende voor Scarab. RAI verhuurde zijn werkplaats in Venice Beach aan niemand minder dan Carroll Shelby, die er Shelby American uit de grond stampte.

Ondanks de tegenvallende resultaten is deze Scarab GP-2 toch een interessant model in de F1-gezchiedenis en die van de Amerikaanse autosport. Hij wordt verkocht via RM Sothebys met een prijs ‘op aanvraag’.


Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: RM Sothebys.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in verschillende uitvoeringen met een vanafprijs van 75.900 euro, maar hij zou binnenkort goedkoper moeten worden...

Fisker Ocean: ook €20.000 goedkoper in Europa

Fisker Ocean: ook €20.000 goedkoper in Europa

Er zijn al Fisker Ocean Extremes uit stock verkrijgbaar vanaf 43.590 euro, maar is die aanbieding het risico waard?

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Er zijn al twee speciale reeksen te bestellen: de Kodiaq Family vanaf 38.990 euro en de Kodiaq Corporate die begint bij 46.980 euro.

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km