Terugblik op één van de meest innovatieve motoren van zijn tijd!

We hebben het over de V10 waarmee de in 2009 onthulde Lexus LFA uitgerust was.

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 04 april 2022
  • Straf

Omstreeks de millenniumwende besliste Toyota om een sportieve coupé te lanceren die dienst moest doen als technologisch uitstalraam. Een bolide die uitzonderlijke prestaties moest leveren, en waarmee de Japanse autobouwer zijn technologische en mechanische kennis kon tonen. Het project zou echter bijna een decennium op zich laten wachten, en uiteindelijk werd de Lexus LFA pas in 2009 onthuld, op het Autosalon van Tokio.

Revolutionair

Om ervoor te zorgen dat alle schijnwerpers op de LFA gericht zouden zijn, kozen de Japanse ingenieurs voor een lange lijst aan technische innovaties, te beginnen met een synthetisch chassis versterkt met koolstofvezel, net als bij de bolides in de F1. Nog een kleine revolutie: het gebruik van een V10 die in nauwe samenwerking met Yamaha ontwikkeld werd. Het blok met een cilinderinhoud van 4.805 cc kreeg een hoek van 72°, omwille van een beter mechanisch evenwicht, en werd uitgerust met een VVT-i systeem op elke nokkenas voor een continu variabele kleppentiming. Verder zien we ook zuigers in gesmeed aluminium en drijfstangen en kleppen in titanium.

Deze uitzonderlijke mechaniek zorgt voor een maximumvermogen van 560 pk aan 8.700 t/min voor een koppel van 480 Nm. Daarmee verpulvert de LFA de sprint van 0 naar 100 in amper 3,7 seconden! Zijn topsnelheid ligt op 325 km/u!

Een diva!

Een karaktertrek van het blok is zijn bijzondere stemgeluid, dat doet denken aan het geluid van de F1-wagens uit die tijd, vooral hoog in de toeren. Dit goddelijke geluid werd door Toyota-ingenieurs bestempeld als “het gebrul van een engel”… niet mis! Om ervoor te zorgen dat de inzittenden optimaal konden genieten van deze mechanische serenade, ontwikkelden de ingenieurs drie aparte kanalen waarmee het geluid van de in- en uitlaat naar… het interieur geleid konden worden!


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: Toyota-Lexus.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Uitzonderlijke en geheime Ferrari-privécollectie te koop bij RM Sotheby's

Uitzonderlijke en geheime Ferrari-privécollectie te koop bij RM Sotheby's

Het beroemde veilinghuis RM Sotheby's heeft de verkoop aangekondigd van een geheim gehouden privécollectie. De verzameling krijgt de naam 'The Aurora Collection' en omvat 14 wagens die alle records zouden kunnen breken...

De Ferrari Enzo van Fernando Alonso staat te koop!

De Ferrari Enzo van Fernando Alonso staat te koop!

De Italiaanse supercar wordt geschat op meer dan 5 miljoen euro door Monaco Car Auctions!

Collectors item: een van de belangrijkste en meest onbekende Ferrari's ooit staat te koop!

Collectors item: een van de belangrijkste en meest onbekende Ferrari's ooit staat te koop!

Het is 1966. Lamborghini maakt furore door de Miura voor te stellen, een futuristische supercar met zijn motor en versnellingsbak centraal achterin. Achter de schermen werkt Ferrari aan een meer traditionele tegenhanger. Dit is het prototype van dit nieuwe model, dat een van de meest iconische Ferrari's aller tijden vooraf ging!

Deze Nissan Skyline GT-R R34 is 1,2 miljoen euro waard!

Deze Nissan Skyline GT-R R34 is 1,2 miljoen euro waard!

Het is echter wel een GT-R R34 die door Paul Walker is aangepast en bestuurd tijdens de opnames van de 4e film in de Fast & Furious-saga.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 25.990
2021
7.100 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km