Vrijheid op wielen: zo financier je je mobilhome of caravan

Droom je al van je volgende vakantie? Een mobilhome of caravan is ideaal om te ontsnappen aan het drukke hectische leven. Op roadtrip door Frankrijk of langs de Atlantische kust combineer je met een mobilhome of caravan het gemak van een eigen auto met de ruimte en luxe van een vakantiewoning. Maar hoe financier je je nieuwe aanwinst het best?

  • VROOM  Team VROOM Team
  • 05 april 2018
  • Aankoop

Een caravan of mobilhome – nieuw of tweedehands - is een grote investering. Niet alleen betaal je de aankoopprijs, maar ook zaken zoals verkeersbelasting, onderhoud, technische controles, brandstof, de kosten voor stalling en overnachting en ten slotte de verzekeringen.

Je droomvoertuig gevonden, maar is je spaargeld niet toereikend om het te financieren? Of wil je je centen bewaren voor een andere uitgave? Er zijn genoeg manieren om je droom op wielen waar te maken. We maken een onderscheid tussen het autokrediet, de persoonlijke lening, en de koop op afbetaling.

Autokrediet

Een autokrediet lijkt de meest voor de hand liggende optie bij de aanschaf van een mobilhome of caravan. Bij een autokrediet of autolening leen je (een deel van) het aankoopbedrag bij een financiële instelling en betaal je het terug over de afgesproken looptijd. Je moet daarbij een aankoopbewijs of factuur laten zien. Doordat het voertuig voorwerp van garantie is (en de bank beslag mag leggen op het voertuig als je de lening niet kunt terugbetalen), zijn de rentetarieven bij een autokrediet vaak voordelig. Bij veel banken kun je tot 120% van het aankoopbedrag lenen.

Bekijk goed of je een klassieke autolening kunt afsluiten voor je mobilhome of caravan. Sommige banken beschouwen een mobilhome of caravan niet als reguliere wagen en hebben andere voorwaarden voor dit type voertuig. Dat kan in je voordeel werken. Sommige financiële instellingen bieden namelijk extra lage rentevoeten voor mobilhomes en caravans. Dat komt door het verschil in de waardevermindering van auto’s tegenover mobilhomes. Waar de waarde van een auto normaal flink daalt na een aantal jaar, wordt die bij een mobilhome of caravan (als hij goed wordt onderhouden) veel beter in stand gehouden. Dat maakt het een betere investering, met een lagere rente als gevolg. Toch bieden niet alle banken dergelijke lening aan, dus kijk goed welke voorwaarden van toepassing zijn en welke lening voor jou het meest voordelig uitpakt.

Persoonlijke lening

Als je een tweedehands voertuig wilt aanschaffen, je geen voertuiglening kunt afsluiten voor je mobilhome bij de bank van je keuze, of de voorwaarden van de concessiehouder het simpelweg niet toelaten, dan biedt de persoonlijke lening een uitkomst. Net als bij de voertuiglening spreek je met de bank een bedrag en looptijd af voor de lening. De rentevoet ligt vast voor de volledige looptijd. Je hoeft bij een persoonlijke lening meestal geen factuur of aankoopbewijs te overhandigen. Het nadeel bij deze vorm van financiering? De rentetarieven liggen vaak hoger dan bij een klassieke autolening, omdat je mobilhome of caravan niet als garantie wordt gezien.

Ook hier geldt weer: verdiep je goed in de voorwaarden en tarieven van de banken. Waar het bijvoorbeeld bij sommige banken wel mogelijk is een tweedehands mobilhome of caravan met een reguliere autolening te financieren, moet je bij andere banken een persoonlijke lening afsluiten.

Koop op afbetaling

Tenslotte kun je bij de meeste verkopers of concessiehouders een lening afsluiten voor je mobilhome of caravan. Dit is in feite een koop op afbetaling: je betaalt de aankoopprijs in termijnen terug, net als bij een lening. De rentevoeten kunnen bij een koop op afbetaling sterk verschillen, dus vergelijk de voorwaarden goed voordat je dergelijke lening afsluit. Ook vereist een verkoop op afbetaling soms een voorschot op je aankoop.

Vergelijk voor je vertrekt!

Het is duidelijk: voor je je stukje vrijheid op wielen koopt, zet dan eerst duidelijk op een rijtje wat de voor- en nadelen zijn van iedere financieringsmogelijkheid, en bekijk wat het beste is voor jouw situatie. Zo vereist een kleine tweedehands caravan een heel andere financiering dan een gloednieuwe, luxueuze mobilhome. Heb je alle opties tegen elkaar afgewogen? Geniet dan van je nieuwe vrijheid op wielen!

Dit artikel is geschreven door TopCompare.be in samenwerking met Vroom.be

Meer lezen over:

VROOM  Team
Over de auteur: VROOM Team

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in verschillende uitvoeringen met een vanafprijs van 75.900 euro, maar hij zou binnenkort goedkoper moeten worden...

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Er zijn al twee speciale reeksen te bestellen: de Kodiaq Family vanaf 38.990 euro en de Kodiaq Corporate die begint bij 46.980 euro.

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla heeft de prijs van beide varianten van de Model 3 Highland met 4.000 euro verlaagd, en de Long Range krijgt een nieuwe naam.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km