Waarmee mag je rijden met een rijbewijs B?

In functie van de datum waarop een rijbewijs uitgereikt werd, heb je als bestuurder andere mogelijkheden. En de beperkingen lopen soms sterk uit elkaar...

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 21 april 2022
  • Wetgeving
  • 12.404 weergaven

In werkelijkheid mag je met een rijbewijs B elke “vierwieler met motor” besturen: een auto, een bestelwagen, een quad en zelfs een scooter met vier wielen! Maar er zijn beperkingen. Het voertuig mag niet meer dan 3,5 ton wegen en maximaal plaats bieden aan 8 passagiers, bestuurder niet meegerekend. Je mag ook een aanhangwagen trekken van minder dan 750 kg. Dat mag ook meer zijn, als het totale gewicht van het voertuig en de aanhangwagen niet hoger is dan 3,5 ton.

Niet iedereen mag hetzelfde… 

Naast rijden met een vierwieler mag je als houder van een rijbewijs B ook rijden met een tweewieler! Als je het roze papiertje (of kaart) op zak hebt, mag je een scooter met een cilinderinhoud van 50cc besturen met een maximumvermogen van 4 kW, die niet sneller gaat dan 45 km/u. Behaalde je je rijbewijs na 1 mei 2011? Dan mag je na twee jaar ook rijden met een moto of scooter met een maximale cilinderinhoud van 125 cc en een vermogen van niet meer dan 11 kW, mits een opleiding van vier uur. Haalde je je rijbewijs na 1988, maar voor 1 mei 2011? Dan is die extra opleiding niet nodig. Maar die uitzondering is enkel geldig op Belgisch grondgebied. Behaalde je je rijbewijs in 1988 of daarvoor? Dan mag je de weg op met eender welke moto of scooter. Bovendien mag je met dat rijbewijs ook een aanhangwagen trekken met een gewicht tot 3,5 ton!

Een andere wereld

Het rijbewijs B, dat is dus meer dan enkel de toelating om met een auto te rijden. Veel meer zelfs, afhankelijk van wanneer je je rijbewijs behaalde. Maar toch een tip: als je zin hebt om een tweewieler te proberen en je dat mag volgens je rijbewijs, is enkele uren opleiding volgen misschien toch geen slecht idee...


Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.
Foto's ©: Sébastien Vanhouche.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Wat denk je van een prestigieuze rijervaring op ijs?

Wat denk je van een prestigieuze rijervaring op ijs?

Een ideetje om te delen met de HR-verantwoordelijke op je werk?

Zoveel kost de Volvo EX90, het Zweedse elektrische vlaggenschip

Zoveel kost de Volvo EX90, het Zweedse elektrische vlaggenschip

Voorlopig moet je er niet op hopen dat je met deze brok technologie kan rijden voor minder dan € 100.000 …

Verrassing: dit premiummerk heeft de hoogste aankooptevredenheid bij klanten

Verrassing: dit premiummerk heeft de hoogste aankooptevredenheid bij klanten

Het springt 8 plaatsen hoger in het beroemde klassement en komt daarmee voor Porsche en Lexus. Het Italiaanse merk eindigt daarmee ver voor het Duitse trio Audi, BMW en Mercedes!

Deze mysterieuze en zeldzame Ferrari heeft nog niet al zijn geheimen prijsgegeven!

Deze mysterieuze en zeldzame Ferrari heeft nog niet al zijn geheimen prijsgegeven!

Neen, dit is geen Ferrari 250 GTE, de eerste vierzitter van de autobouwer met het steigerende paard als logo. Er is vandaag nog steeds veel speculatie rond deze Ferrari 330 America...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Diesel, Automaat

€ 43.985
2020
29.840 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 37.990
2021
20.000 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km