Wateroverlast? Rij niet zomaar door kniehoog water

Nu de helft van het land onder water staat, zullen sommigen hun weg naar huis versperd zien door een overstroming. Zelfs als het water niet erg diep lijkt, denk je toch beter twee keer na voor je gaat ‘waden’ met je auto, ongeacht of die nu op diesel, benzine of stroom werkt.
  • Troubleyn  Bert Troubleyn Bert
  • 15 juli 2021
  • Veiligheid

Het heeft de voorbije uren en dagen ongemeen hard geregend over het oosten en het centrum van ons Belgenlandje. Hoewel daarbij gelukkig slechts weinig slachtoffers vielen, is de materiële schade groot en zijn veel mensen van de buitenwereld of hun woning afgesneden. Wie door een overstroomd gebied moet passeren met de auto, moet niet al te voortvarend gas geven.

Verbrandingsmotor

Een personenwagen met een verbrandingsmotor kan al water in de luchtinlaten of de uitlaat krijgen bij een waterdiepte van 25 à 30 centimeter (enkelhoogte), ook als het om een SUV gaat. Zelfs een die-hard terreinwagen als de oude Land Rover Defender kon zonder snorkel niet meer dan 50 centimeter aan, kwestie van de dingen in perspectief te plaatsen. Als je deze waarschuwingen in de wind slaat en toch een te diepe plas doorwaadt, kan dat tot motorschade leiden. Een nieuwe motor kan al snel 10.000 euro kosten en daar komen dan nog takelkosten bij. Nog erger is het als je wagen niet tijdig kan getakeld worden en het waterpeil nog stijgt. Dan kan je hele interieur naar de vaantjes zijn, samen met alle elektronica. Neem vooral geen voorbeeld aan deze bestuurders:

Elektrisch

Elektriciteit en water gaan niet samen, toch? Nochtans kunnen EV’s iets beter tegen water dan modellen met een verbrandingsmotor. Zo is het accupakket van een elektrische auto doorgaans vrij goed waterdicht gemaakt. Het is zo goed als altijd onderaan de auto bevestigd en moet daarom ook bij minder apocalyptische regenbuien al flink wat opspattend water kunnen verdragen. Ook de elektromotoren kunnen best wat water over zich heen krijgen voor ze schade oplopen.
Het grotere gevaar zit hem in alle randelektronica – interne lader, omvormer en dergelijke meer. Deze elektronische componenten zijn wel watergevoelig en kunnen bij langdurige onderdompeling falen. Vaak duiken problemen zelfs pas dagen tot weken later op, omdat de oxidatie van elektronische componenten  die te vochtig worden niet altijd snel gaat. Een plotse gulp water  (bijvoorbeeld een boeggolf van een ander voertuig) die een auto met verbrandingsmotor in één klap kan immobiliseren, is niet zo’n probleem voor een EV, maar langdurig door te diep water rijden zal ook onvermijdelijk tot schade leiden. Hanteer dus ook hier voor de veiligheid de grens van de 25 à 30 centimeter.

Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Troubleyn  Bert
Over de auteur: Troubleyn Bert Bert Troubleyn kreeg de liefde voor de auto door zijn moeder ingelepeld. Hij is vooral geboeid door technologische innovatie en door de feiten achter de hypes.
Dat uit zich in een garage waar een hedendaagse elektrische auto broederlijk naast een BMW 8-Reeks uit 1992 staat.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in verschillende uitvoeringen met een vanafprijs van 75.900 euro, maar hij zou binnenkort goedkoper moeten worden...

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Er zijn al twee speciale reeksen te bestellen: de Kodiaq Family vanaf 38.990 euro en de Kodiaq Corporate die begint bij 46.980 euro.

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla heeft de prijs van beide varianten van de Model 3 Highland met 4.000 euro verlaagd, en de Long Range krijgt een nieuwe naam.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km