Op 20 jaar is er veel vooruitgang geboekt. Dat toont deze video van Euro NCAP ter gelegenheid van zijn twintigste verjaardag.
Pierre-Benoît Sepulchre
9/02/2017 19:01:49

Ter gelegenheid van zijn twintigste verjaardag toont de onafhankelijke organisatie Euro NCAP (European New Car Assessment Program) een video waarin de vooruitgang van de twee laatste decennia wordt samengevat. Euro NCAP geeft ook mee wat de criteria van morgen zullen zijn om vijf sterren te halen op de tests.

Bij het begin van Euro NCAP in 1997 moesten constructeurs zich extra inspannen om het grote publiek veilige modellen voor te schotelen. Van in het begin probeerden ze de vier beschikbare sterren te behalen (de vijfde ster volgde pas in 2000). De sterren zijn immers een stevig marketingargument die de keuze van de klant kan beïnvloeden.

Vandaag willen constructeurs uiteraard vijf sterren halen, maar ze moeten rekening houden met steeds complexere en veeleisendere criteria. Naast de bescherming van volwassenen is er nog de bescherming van kinderen en baby’s, de schok achteraan, de actieve rijhulp en de automatische remhulp.

En morgen?

De criteria zullen uiteraard nog strenger worden. Euro NCAP zal onder meer rekening houden met de systemen die een ongeval vermijden, fietserherkenning, rijstrookassistentie of voetgangerherkenning in het donker, om zo de constructeurs te dwingen deze systemen standaard te voorzien.

In de video zie je het verschil tussen een Rover 100 uit 1997 en een Honda Jazz uit 2015. Beelden die geen commentaar nodig hebben…

Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
;