De SUV-hype neemt nog niet af. Constructeurs zetten er al enkele jaren op in en hun marktaandeel neemt nog steeds toe. Dit zijn de grootste nieuwigheden in het SUV-segment op het Salon van Brussel 2017.
Francois Piette
10/01/2017

Audi Q5

Je ziet het misschien niet meteen, maar hij werd volledig vernieuwd. Onder een licht geüpdatet uiterlijk zit een gloednieuw platform en heel wat uitrusting. Hij kan tot 65 km/u semi-autonoom filerijden en heeft als optie een adaptieve demping die uitstekend comfort moet garanderen.

Audi Q2

Dit is Audi’s kleinste SUV. Die krijgt meteen ook het meest originele uiterlijk dat het merk in lange tijd getekend heeft. Onder het vrolijke en hoekige uiterlijk zit toptechnologie en behoorlijk wat ruimte. De krachtigere motoren zijn ook verkrijgbaar met vierwielaandrijving.

Land Rover Discovery

Ook de Discovery zit volledig in het nieuw. Hij verliest bijna 480 kilogram! Zijn basisrecept verandert gelukkig niet: hij biedt nog steeds plaats voor zeven, biedt topprestaties op alle terrein en heeft nog steeds de knik in het dak. Land Rover voegt bovendien toptechnologie toe.

Seat Ateca

De Spaanse neef van de VW Tiguan is een SUV die de juiste vakjes aankruist: heel wat ruimte, topuitrusting, krachtige motoren en een aantrekkelijker design dan zijn stalgenoten uit de VW-groep. Alleen de beperkte moduleerbaarheid en enkele afwerkingsdetails spelen hem parten.

Skoda Kodiaq

De Kodiaq is misschien niet de meest glamoureuze SUV, maar wel een homogene. De Kodiaq situeert zich een trapje hoger dan de Yeti. Hij biedt plaats aan zeven personen en heel wat bagage. Zijn praktische eigenschappen zullen heel wat gezinnen weten te overtuigen.

Peugeot 3008

Zijn Franse rivaal, de Renault Espace, twijfelt nog om zich een SUV te noemen en kiest voor een tussenoplossing, maar de 3008 is een echte crossover. Hij biedt misschien niet dezelfde ruimte en moduleerbaarheid als de Renault, maar wel heel wat rijplezier en een zorgvuldig afgesteld chassis.

Peugeot 5008

Een radicale evolutie voor de Peugeot 5008: hij verandert van een monovolume naar een SUV. Hij krijgt wel robuuste looks en een geëvolueerd tractiecontrolesysteem, maar geen vierwielaandrijving. Grote gezinnen zullen blij zijn te lezen dat hij nog steeds (optioneel) zeven zitplaatsen biedt.

Toyota C-HR

Je zou denken dat het een concurrent is voor de Nissan Juke, maar niets is minder waar. Dit model wordt namelijk een Qashqai-concurrent. Toyota gelooft niet meer echt in diesel, en biedt dit model dus alleen aan als benzine en hybride. Een leuke en gekke look voor wie een originele SUV wil.

Renault Koleos

De vorige Koleos werd geen groot succes, maar Renault biedt nu een gloednieuw model, met een geslaagder design. Hij deelt zijn platform met Nissan, en biedt afhankelijk van de motor vierwielaandrijving.

Maserati Levante

Maserati komt ook met een SUV! De Levante ziet er scherp uit, volledig in de geest van het merk, en het ontbreekt de motoren niet aan punch of – die andere huistraditie – aan muziek. Een interessant model voor wie een premium-SUV wil en iets anders wil dan de klassieke Duitse merken.

Bentley Bentayga

Wanneer Bentley zich aan een SUV waagt, laat het een indruk na. Het model heeft uitzonderlijke afmetingen en een W12 biturbo van meer dan 600 pk. Goed om weten: er komt binnenkort ook een “rationelere” diesel, die van de SQ7.

Beleef het Autosalon vanuit je luie zetel

Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.