SUV’s mogen dan wel populairder zijn dan ooit, ook het segment van de hot hatches boomt als nooit tevoren. Dit zijn 6 gloednieuwe modellen die je dit weekend op de Heizel nog van dichtbij kunt gaan bekijken.

Wim Bervoets
20/01/2018

1. Ford Fiesta ST

De vorige generatie was een van de meest speelse hot hatches in het B-segment, dus de druk op zijn opvolger is groot. Die doet het voortaan trouwens met een cilinder minder: de nieuwe Fiesta ST puurt 200 pk uit een 1.5 driecilinder.

2. Honda Civic Type R

“Van een spoiler extra is er nog nooit iemand doodgegaan”, moeten ze bij Honda gedacht hebben. Opnieuw veel spoilergeweld dus, die nieuwe Civic Type R, en opnieuw veel vermogen: 320 pk en 400 Nm uit een tweeliter viercilinder VTEC met turbo.

3. Hyundai i30 N

Een van de grootste verrassingen van afgelopen jaar: Hyundai bewijst met de i30 N dat het een stevige concurrent voor de Golf GTI kan bouwen. De 2.0 T-GDi viercilinder turbo is er met twee vermogens: 250 en 275 pk. Die laatste is degene die je wil, al is het maar om het sperdifferentieel tussen de voorwielen.

4. Renault Mégane RS

Renault heeft een ijzersterke reputatie als het op hete scheurijzers aankomt. De vorige Mégane RS was bijvoorbeeld een schot in de roos. De nieuwe hoopt daarop voort te borduren, met de drukgevoede 1.8 viercilinder uit de Alpine, goed voor 280 pk. Er is een manuele zesbak of zesbak met dubbele koppeling.

5. Suzuki Swift Sport

Tradities zijn er om gebroken te worden: na twee atmosferische generaties stapt de Suzuki Swift Sport over op een turbo. De viercilinder wordt kleiner (1.4 in plaats van 1.6), maar het vermogen stijgt lichtjes: 140 in plaats van 136 pk. De nieuwe Swift Sport weegt trouwens 80 kilogram minder dan zijn voorganger.

6. Volkswagen Polo GTI

“Downsizing” is niet aan de orde voor de nieuwe generatie van de VW Polo GTI: die krijgt een 2.0 TSI in het vooronder, die 200 pk produceert. Hopelijk krijgt deze nieuwe Polo GTI wat van de Golf GTI Clubsport-magie mee…Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.