Zes jaar geleden zorgden ze voor een heuse rel, vandaag zijn ze op de Heizel zo goed als nergens te bespeuren: de beursbabes, de streeldames die op de beursstanden de aandacht van de bezoekers moeten trekken. #metoo of #logischeevolutie?

Wim Bervoets
15/01/2018

Na enkele incidenten op het Autosalon sprak toenmalig federaal minister van Gelijke Kansen Joëlle Milquet (CDH) in 2012 nog krasse taal: ze zou een wet invoeren die organisatoren verbiedt schaarsgeklede vrouwen op een beursstand te zetten om kandidaat-kopers te lokken. Vorig jaar doken ze hier en daar nog op. Onder meer bij Suzuki, dat op het Autosalon nooit om een stunt verlegen zit.

Pitspoezen zijn passé

In 2018 zijn de beursbabes bijna volledig verdwenen. Op een verdwaalde en volledig in leder uitgedoste promodame bij de motoren na kom je op een rondje Heizel alleen nog keurig geklede productinformanten tegen. Meer nog: Mercedes stuurde dit jaar een persbericht uit met de titel Pitspoezen zijn passé.

Surfen de automerken mee op de #metoo-beweging? “Het is een tendens die al jaren aan de gang is en die in de #metoo-context nog meer ingang gevonden heeft”, zegt Christophe Vloebergh, woordvoerder bij Mercedes-Benz Belux. “Bij Mercedes vond je vroeger ook geen beursbabes: ons merkimago valt daar niet mee te rijmen.”

Tokyo by night

Zelfs bij Suzuki gaat het er een pak minder wild aan toe dan enkele jaren geleden. “De tijdsgeest vraagt om een ander soort animatie, en wij passen ons aan”, verklaart Bart Hendrickx van Suzuki. Zijn stand baadt in een Tokyo by night-sfeer. Daar komen wel nog Aziatische dames in schooluniform elk uur een dansje doen. “Het levert leuke reacties op van het publiek”, reageert Hendrickx. “Onze bedoeling is ook nooit geweest om te choqueren, maar om het funaspect van Suzuki in de verf te zetten.”

Voor ons is het verdwijnen van de beursbabe een logische evolutie”, zegt Christophe Dubon van salonorganisator Febiac. “We hebben de automerken dit jaar alleszins geen specifieke briefing gegeven. Uiteraard willen we dat iedereen zich welkom voelt op het Autosalon.Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.