Volgens een enquête van het consumentenmagazine Test Aankoop vindt de Belgische automobilist vooral Japanse merken het betrouwbaarst. Onderaan het klassement vinden we vooral Italiaanse merken terug.

Wim Bervoets
19/01/2018

Test Aankoop vroeg aan 37.000 Europese chauffeurs, waaronder 9.000 Belgen, naar hun auto en hun ervaringen ermee. Het consumentenmagazine combineerde de resultaten met die van een gelijkaardige enquête uit 2015 en berekende een score op een totaal van 100 punten. Dat geeft het volgende klassement:

 

1. Lexus: 95

2. Honda: 93

Ex aequo. Porsche: 93

Ex aequo. Toyota: 93

5. Mitsubishi: 92

 

Vooral Japanse merken in de top 5 dus, met een opmerkelijke score voor Porsche. “Dat horen we graag”, zegt Bernard Van Bellingen, PR-manager bij Porsche. “We leggen onze kwaliteitseisen bijzonder hoog, zowel tijdens de productie als bij de verkoop en het onderhoud. De score toont aan dat onze klanten de kwaliteit krijgen die ze verwachten.”

Onderaan de ladder vinden we merken terug als Fiat (84), Alfa Romeo (83), Chrysler (82) en Dodge (80). De twee laatste merken worden in ons land al enkele jaren officieel niet meer ingevoerd. De producten van de FCA-groep zijn weliswaar een inhaalbeweging begonnen. Zo is Alfa Romeo bezig aan een langverwachte update van zijn modelgamma.

De Franstalige krant Le Soir kon het onderzoek al inkijken, en stelde vast dat de problemen die eigenaars met hun auto ondervinden vandaag vooral eerder elektronisch dan mechanisch zijn. De meeste problemen hebben volgens de krant te maken met boordelektronica (19%), remmen (8%) en elektronische motorsturing (8%).Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.