• De Budapest Rally 2018
Je denkt aan je volgende vakantie en droomt maar van één ding: in het buitenland gaan rondtrekken met de auto. Want zeg nu zelf: wat is er beter dan al rijdend een vreemd land ontdekken?
Vroom.be
29/12/2017

Juist; wie roadtrip zegt, zegt vrijheid, frisse lucht, ontdekking en avontuur. Rustig en op je dooie gemak door steden en het platteland rijden en stoppen waar je maar wil. Maar een dergelijke reis vraagt voorbereiding, zeker als het met je eigen wagen is. Wij geven je wat advies mee om je auto optimaal voor te bereiden en je droomtrip in realiteit om te zetten.

1.    Maak een lijst klaar

Een roadtrip vereist een goede organisatie. Lijst dus alles op waarvan je denkt dat het van pas zal komen en een comfortabele trip zal garanderen.

Veiligheid

Zorg in je wagen minstens voor een EHBO-kit, een veiligheidshesje en de befaamde fluorescerende driehoek. Daarnaast zijn er nog enkele zaken die je veiligheid en bescherming op de weg verhogen.

  • Wil je graag in de winter vertrekken? Dan is antivries voor je ruitensproeiers meer dan welkom. Voorzie jezelf van wat plastic zakken om de achteruitkijkspiegels te bedekken zodat ze 's nachts niet vastvriezen. Ook een krabber om sneeuw en rijm van je voorruit te verwijderen is geen overbodige luxe. Denk goed na over winterbanden: alhoewel ze niet verplicht zijn, kunnen ze van pas komen zodra de temperatuur onder 7° zakt.
  • Ben je meer een voorstander van de zomer? Denk aan de ruitensproeier tegen insecten en controleer of je zomerbanden nog in goede staat zijn. Zorg er bovendien altijd voor dat je een fles koelvloeistof bij hebt.

Comfort

Een paar kleine voorwerpen maken je reis al snel een pak aangenamer.

  • Neem je een gps mee? Controleer dan of het de kaart bevat van het land waar je naartoe reist (de meeste toestellen hebben tegenwoordig alle Europese wegenkaarten).
  • Overnacht je in de auto (om hotelkosten uit te sparen), neem dan een opblaasbare matras, een slaapzak en een hoofdkussen mee. Dat laatste kan ook handig zijn voor de eventuele copiloot.
  • Een koelbox is interessant als je wil vermijden om twee keer per dag op restaurant te gaan

Noodgevallen

Overweeg om reservelampen mee te nemen, een krik, een kleine gereedschapskist (met schroevendraaiers, een kruissleutel, …), een kit tegen de lekke banden en een reservewiel. Zowel ’s winters als ’s zomers komen deze zaken van pas.

2.    Laat je wagen nakijken

Verminder het risico op pech onderweg: vraag aan je garagist om zeker de remschijven, de batterij en de dynamo te controleren, en de voor- en achterlichten en de autobanden na te kijken.

Denk eraan om het olieniveau van de motor te controleren of die indien nodig te verversen. De druk van de banden moet in overeenstemming zijn met het aantal passagiers, en met de geschatte lading van de auto. Ook die moet je wellicht aanpassen tijdens de trip.

3.    Voorzie de nodige documenten

In België ben je wettelijk verplicht om je boorddocumenten bij je te hebben. Wat mag je dus zeker niet vergeten:

  • de groene kaart: het verzekeringsbewijs dat gedurende de ganse trip geldig moet zijn. Ga de voorwaarden na zodat je zeker bent dat je in het bewuste land verzekerd bent;
  • het inschrijvingsbewijs, ook bekend als de grijze kaart: de identiteitskaart van je auto en bevat allerlei informatie; zoals het chassisnummer, het merk en model, de naam van de eigenaar en de kentekenplaat;
  • het bewijs van de technische controle waaruit blijkt dat het voertuig technisch in orde is;
  • het gelijkvormigheidsattest: dit verklaart dat de auto voldoet aan de vereiste normen en conform is aan de beschrijving op het inschrijvingsbewijs.

4.    Vergeet de formaliteiten niet

Vertrek je vanuit België, dan ligt de bestemming van je roadtrip misschien wel in een land binnen de Europese Unie. Bijgevolg vraag je best een Europese ziekteverzekering aan, gratis en geldig voor één jaar. Als er iets misgaat, kan je zo overal in Europa medische zorgen verkrijgen. Ga ook langs bij je arts voor een medische controle.

Met deze tips ben je klaar voor het avontuur. Pak je bagage in, vul je auto en je kan op weg!

Dit artikel is geschreven door TopCompare.be in samenwerking met Vroom.be.

Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.