Op vakantie in het buitenland geeft een huurauto je heel wat vrijheid. Maar als je niet uitkijkt, kan je vrijheid op wielen je ook de nodige kopzorgen opleveren. Hou dus deze tien dingen in het achterhoofd.

Wim Bervoets
06/07/2018

1. Kijk uit met online boeken

Als je online een huurauto boekt, kan je rustiger kijken en vergelijken. Maar kijk goed op welke website je reserveert: een prijsvergelijksite die je de laagste prijzen belooft, heeft vaak addertjes onder het gras om je sneller toe te laten happen. Bovendien is het met onlinereserveringen moeilijker om te onderhandelen over de prijs of om je gemaakte reservering te wijzigen.

2. Let op je verzekering

De minimale verzekering die je bij een verhuurbedrijf moet afsluiten, is de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid. Voor de andere verzekeringen moet je zo goed als altijd bijbetalen. Check dat op voorhand en lees de voorwaarden goed na, bij voorkeur bij je reservering en niet wanneer je de auto gaat afhalen. Verhuurbedrijven zijn specialisten in je te laten bijbetalen voor allerlei opties en verzekeringen als je staat te popelen om te vertrekken.

3. Let op de kleine lettertjes

Teken je verhuurcontract niet zomaar, maar neem de tijd om alles door te lezen. Wordt de verhuurder ongeduldig, lees dan zeker alles goed na. Staat er bijvoorbeeld een limiet op de kilometerstand, betaal je extra voor een tweede chauffeur, mag je er de grens mee over,...? Zo kom je tijdens je reis niet voor onaangename verrassingen te staan.

4. Check de staat van de auto zorgvuldig

Neem bij het afhalen van je huurauto samen met de verhuurder de tijd om de staat van de auto te controleren. Laat hem elke kras of deuk registreren. Kijk na of alle boorddocumenten aanwezig zijn, of er een reservewiel of herstelkit in de koffer ligt, enzovoort. Breng je de auto terug, doe dan hetzelfde. Breng je de auto buiten de kantooruren van het verhuurbedrijf terug, neem dan foto’s van de staat waarin je de auto teruggeeft. Zo vermijd je discussies en schadeclaims achteraf.

5. Breng de auto volgetankt terug

Kijk in de verhuurvoorwaarden goed na of je de huurauto volgetankt terug moet brengen. Moet je dat doen, doe het dan ook zelf. Als de verhuurder moet tanken, rekent hij vaak meer aan dan puur de prijs van de brandstof.

6. Huur er geen navigatiesysteem bij

Ben je online een auto aan het reserveren en kijk je bij de extra’s, dan is het makkelijk aangeklikt: een navigatiesysteem. Ook wanneer je ter plekke je auto afhaalt, verzekert de verhuurder je dat je voor een klein beetje extra er makkelijk een navigatiesysteem bij huurt. Maar vaak betaal je op het einde van de rit meer dan de nieuwprijs van het toestel, terwijl je net zo makkelijk de kaarten op je smartphone downloadt om offline te kunnen gebruiken.

7. Kies de juiste auto

Natuurlijk wil je de prijs van je huurwagen drukken, en denk je dat je met het gezin toch genoeg hebt aan een compacte stadsauto. Tot je ter plekke al je koffers inlaadt en het verhuurbedrijf je geen gratis upgrade geeft. Kijk ook welke motor je huurauto heeft: een kleine driepitter is misschien niet de juiste keuze voor je Alpenvakantie. Let ook op de vermelding “of gelijkaardig” op websites: dat betekent dat je niet de afgebeelde auto huurt, maar een gelijkaardig model uit hetzelfde segment.

8. Kijk welk rijbewijs je nodig hebt

Ons nieuwe rijbewijs in bankkaartformaat wordt in heel wat landen gewoon aanvaard, maar kijk toch maar zorgvuldig na wat voor rijbewijs je nodig hebt. Ons oude papieren exemplaar wordt in sommige landen op vreemde blikken onthaald, terwijl je in andere landen dan weer een internationaal rijbewijs nodig hebt.

9. Kijk goed na wanneer je de auto terug moet brengen

Kijk in het verhuurcontract goed na om hoe laat je de auto terug moet brengen. Sommige verhuurbedrijven rekenen al snel een extra dag aan. Haal je de auto bijvoorbeeld om 12 uur ’s middags af op de eerste dag, zorg er dan voor dat je op de laatste dag van je huurcontract de auto voor 12 uur ’s middags terugbrengt. Ben je er pas om 12u30, dan heb je al snel een extra dag huur aan je been…

10. Kijk verder dan de luchthaven

Op de websites van heel wat verhuurbedrijven is een ophaalpunt op de luchthaven niet alleen bijzonder makkelijk, maar vaak ook duurder. Kijk dus even of er van hetzelfde verhuurbedrijf geen ophaalpunt is dat verder van de luchthaven ligt. Je betaalt er vaak een lagere prijs…

Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.