10 praktische monovolumes voor de vakantie

  • Piette François
  • 02 juli 2013

Met drie kinderen, de heilige schoonmoeder, jouw partner en alle spullen van iedereen zit jouw berline al snel vol, schuurt hij gevaarlijk dicht bij de grond en wordt een vervelende aanhangwagen onvermijdelijk. De oplossing? Een monovolume. Een bedreigde soort, want beetje bij beetje wordt hij vervangen door SUV’s en cross-overs. Het blijft nochtans een praktische auto die heel handig is in gebruik.

Citroën C4 Picasso

Deze heeft het hoogste discogehalte. Met zijn futuristische allures en interieur vol multimediaschermen staat hij aan de top qua connectiviteit. Dit model kende een grote ommekeer: de nieuwe generatie is ook aangenaam dynamisch te besturen. De Grand Picasso (zeven plaatsen) is aangekondigd voor zeer binnenkort.  

Dacia Lodgy

Het koopje. Met zijn krappe prijs is de Lodgy onze kleine lieveling. Hij bewijst je heel wat diensten: van de grote koffer tot het bijzonder ruime interieur (vijf of zeven plaatsen), met daartussen de zuinige en levendige motoren. Verleidelijke kwaliteiten. Het is simpel: na één week gebruik kun je hem niet meer missen.

Opel Zafira Tourer

De Zafira Tourer is geslaagd over de hele lijn. Hij geeft je een gevoel van gastvrijheid. Behalve het schitterend afgewerkte interieur overtuigt ook het weggedrag, de zuinigheid en het comfort. Een uitstekende en bovendien erg smaakvolle auto. Dankzij zijn bekende moduleerbaarheid transformeer je hem naar wens van een bestelwagen naar een minibus voor het hele gezin.    

Peugeot 5008

Peugeot weet hoe het een chassis moet ontwerpen. Voor de ongelukkige huisvaders die denken dat een monovolume vooral beperkingen oplegt, raden we de 5008 aan. Hij rijdt zeer evenwichtig en laat zich leiden door een verfijnde voortrein. Een pareltje, dat bovendien zuinig is aan de pomp. Het is echter niet de ruimste.

Renault Scénic

‘Opa’ Scénic blijft weerstand bieden, zo bewijst zijn recente tweede facelift. Achter het stuur merk je zijn ouderdom niet, zozeer bekoort zijn weggedrag. De nieuwe 1.6 dCi 130 voegt de nodige pit toe die nog ontbrak en de XMOD-variant geeft hem een leuk, avontuurlijk kantje.

VW Touran

Niet meer van de jongsten, deze Touran. En evenmin de leukste met zijn fantasieloze maar wel goed afgewerkte interieur. Het tegengestelde van een C4 Picasso dus, maar wel zeer geslaagd, doeltreffend op de weg en goed moduleerbaar.

Seat Alhambra

De tweelingbroer van de VW Sharan heet Seat Alhambra. Dat klinkt wat minder spannend, maar hij bewijst je wel dezelfde diensten voor een lagere prijs. We waarderen vooral zijn laadvolume, ruimte en zijdelingse schuifdeuren.

Chevrolet Orlando

De Orlando is atypisch en heeft eerder het profiel van een SUV dan van een monovolume. Daar sluit hij nochtans nauw bij aan door het concept van zijn zetels. Qua afwerking is het niet de meeste sexy monovolume, maar door de prijs zie je deze foutjes door de vingers. Op de weg is rijden absoluut geen straf, integendeel.

Kia Carens

Nadat het een reputatie van gewapend beton opbouwde op de SUV-markt, waagt het Zuid-Koreaanse merk aan een nieuw avontuur bij de monovolumes. De Carens lijkt meer op de VW Touran dan op de Citroën Picasso en is een ernstig product, zoals een verhoogde berline. Zijn grootste troef? De garantie van zeven jaar of 150.000 km.

Ford B-Max

In de categorie van minimonovolumes verbaast de B-Max met zijn zijdelingse schuifdeuren achteraan en het ontbreken van een B-stijl, wat voor een grote toegang zorgt. Hij is zeker niet foutloos, maar op de weg vergeef je hem dat door de levendige motoren (verrassende Ecoboost) en zijn sportieve weggedrag.

AC
Over de auteur: Piette François
Foto's ©: Manufacturer.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Focus op Volkswagens MIB4: ChatGPT, IDA en meer

Focus op Volkswagens MIB4: ChatGPT, IDA en meer

De nieuwste evolutie van Volkswagens infotainmentsysteem is meer dan enkel een groter scherm. Dankzij MIB4 heb je nu de kracht en kennis van AI binnen handbereik dankzij een eenvoudig stemcommando.

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Tesla Model 3 Performance is terug van weggeweest!

Tesla Model 3 Performance is terug van weggeweest!

De gloednieuwe Performance-versie van de Tesla Model 3 levert 460 pk en sprint van 0 tot 100 km/u in 3,1 seconden, met nog steeds 528 km autonomie.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km