Nog even profiteren van de laatste zomerdagen of gewoon hoog tijd voor een grondige schoonmaakbeurt? Met deze 10 tips gaat je auto harder blinken en blijft je lak langer mooi.
Wim Bervoets
8/09/2017 15:29:55

1. Gebruik twee emmers

Gebruik je maar één emmer als je je auto wast? Dan spoel je je washandschoen telkens opnieuw in het vuil van je auto. Gebruik één emmer met je autoshampoo, een andere om je washandschoen in uit te spoelen. Kijk na je wasbeurt eens naar wat er in de tweede emmer is achtergebleven. Blij dat dit vuil niet in je autoshampoo is geraakt?

2. Gebruik een washandschoen

Waarom geen spons? Omdat een spons het vuil te sterk vasthoudt aan het oppervlak waarmee je veegt. Je wrijft dus eigenlijk het vuil terug over je lak. Een washandschoen heeft langere haren, waardoor het vuil niet aan het veegoppervlak blijft zitten. Wel regelmatig uitspoelen in je tweede emmer natuurlijk!

3. Gebruik een microvezeldoek

Na het wassen je auto nog even droogwrijven met een zeemvel? Niet doen! Ook een zeemvel is te ruw en houdt het vuil aan de oppervlakte. Een microvezeldoek of een wafeldoek neemt niet alleen meer water op, maar is zachter voor je lak en neemt het resterende vuil beter op.

4. Gebruik geen allesreiniger of afwasmiddel

Autolak heeft een specifieke samenstelling en dus eigen gevoeligheden. Huis-, tuin- en keukenschoonmaakmiddelen zijn daarom veel te agressief voor je lak. Investeer liever in een goede autoshampoo. Extra tip: shampoos met wax laten een extra glanzende laag na op je koetswerk.

5. Wees voorzichtig met een hogedrukreiniger

Een hogedrukreiniger is een efficiënte manier om het vuil van je auto te krijgen of om shampooresten weer af te spoelen. Maar hou hem nooit te dicht bij je lak en werk er steeds mee in een hoek van 45 graden. Hardnekkig vuil dat na de hogedrukreiniger nog blijft kleven, kan je daarna met de hand verwijderen.

6. Was je auto nooit in volle zon

Je auto helemaal ingezeept met shampoo onder een heerlijk herfstzonnetje? Dan ga je dubbel werk hebben. Je auto droogt immers veel sneller en laat shampoosporen na op je lak. Je kunt daarom beter deel per deel afwerken: zeep eerst het dak in en spoel het af, dan de motorkap, enzovoort.

7. Was je velgen apart

Je ziet het niet meteen, maar velgen zijn misschien wel het vuilste deel van je auto. Remstof is bovendien een hardnekkig goedje dat moeilijk te verwijderen is. Gebruik daarom een specifieke velgreiniger en een aparte schoonmaakdoek. Zo glanzen je velgen in een mum van tijd weer als nieuw.

8. Verwijder het grootste vuil al in het begin

Hou deze eenvoudige volgorde aan: spuit eerst het grootste vuil al weg met een hogedrukreiniger (let op tip 5!) of een tuinslang, was daarna je auto met shampoo voor het kleinere vuil en spoel hem daarna af onder een zachtere waterstraal. Begin je meteen met je auto in te zepen zonder hem op voorhand af te spuiten, dan zal je heel wat shampoo en emmers nodig hebben.

9. Werk steeds van boven naar beneden

Wat gebeurt er als je door een plas rijdt of over een modderige weg? Juist: de onderkant van je auto wordt vuil. Werk daarom steeds van boven naar beneden en doe de vuilste delen van je auto (de wielkasten, de velgen, het chassis, de bumpers) op het laatste.

10. Veeg steeds van links naar rechts

Je hebt wellicht de neiging om je washandschoen in cirkels te bewegen. Dat is logisch, maar op die manier laat je kleine cirkelsporen na op je lak, de zogenaamde swirls. Veeg daarom in één beweging van links naar rechts – of van rechts naar links. Het zit in de details, maar zo is je auto op en top afgewerkt!

Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.