25 jaar Euro NCAP: iedereen 5 sterren, op één model na…

De nieuwste crashtestresultaten zijn binnen. Modellen als de Renault Mégane E-Tech electric en de VW Polo krijgen de maximumscore, maar BMW laat een steekje vallen met zijn nieuwe 2 Reeks Coupé.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 02 maart 2022
  • Sector

De resultaten van de crashtests die de onafhankelijke organisatie Euro NCAP uitvoert, worden stilaan voorspelbaar. En gelukkig maar, want veel maximumscores van vijf sterren betekent dat autobouwers bij het ontwikkelen van hun nieuwe auto’s veel aandacht besteden aan veiligheid. De meest recente auto’s die aan hun einde kwamen bij Euro NCAP en daarbij een perfect rapport wisten voor te leggen zijn de VW Polo, ID.5 en Taigo, de Renault Mégane E-Tech Electric (in tegenstelling tot eerdere elektrische modellen van de groep), de Ford Tourneo Connect en de Lexus NX.

BMW 2 Reeks Coupé: 4 sterren

Natuurlijk zijn er altijd wel uitzonderingen, al betekent dat niet noodzakelijk dat het in dat geval gaat om onveilige auto’s. De enige die deze keer geen schoon rapport kreeg, was de BMW 2 Reeks Coupé.

Hij biedt dan wel een goede bescherming voor de inzittenden beschermt en kwetsbare weggebruikers voldoende, maar het automatische noodremsysteem laat steken vallen. Het presteerde adequaat in meer eenvoudige testscenario's, waarbij andere auto's en voetgangers betrokken waren, maar was beperkt in de meer complexe scenario's zoals overstekende fietsers. Om die reden kreeg de compacte coupé van het Beierse merk vier sterren.

25 jaar Euro NCAP


Dit zijn de eerste testresultaten voor 2022, het 25ste jaar dat de organisatie auto’s tegen de muur (en paal) knalt om ervoor te zorgen dat jij en ik er beter uitkomen als dat in het echt gebeurt. Michiel van Ratingen, Algemeen Secretaris van de organisatie, is blij met de nieuwe lichting: "Het is goed om het jubileumjaar te beginnen met een aantal goed presterende auto's. Euro NCAP stelt al vijfentwintig jaar de norm voor de veiligheid van auto's. De volgende tien zullen enorme uitdagingen met zich meebrengen, waarbij begeleid en geautomatiseerd rijden een zeer vooraanstaande plaats inneemt bij de komende veranderingen. Onze focus op ADAS - geavanceerde rijhulpsystemen - gedurende de afgelopen ongeveer tien jaar maakt ons goed geplaatst om deze nieuwe aspecten van de voertuigtechnologie te beoordelen en ook in de toekomst belangrijke informatie aan autokopers te verstrekken."


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Euro NCAP.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda trakteert zichzelf op een nieuw vlaggenschip met plaats voor 7 personen: dit is de SUV CX-80, die boven de CX-60 en CX-5 komt te staan.

Onze 5 favoriete details van de Alfa Romeo Junior (ex-Milano) 2024

Onze 5 favoriete details van de Alfa Romeo Junior (ex-Milano) 2024

De ex-Alfa Romeo Milano heeft enkele mooie troeven die voor zich spreken.

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Net als de kleinere C3 zal deze nieuwe Citroën C3 Aircross beschikbaar zijn op benzine, als hybride en als volledig elektrische versie!

Audi e-tron GT facelift, ook meer dan 1.000 pk?

Audi e-tron GT facelift, ook meer dan 1.000 pk?

Als de Porsche Taycan een facelift krijgt, is het niet meer dan logisch dat de technisch gelijke Audi e-tron GT volgt. Audi laat nu al enkele foto’s zien van de elektrische sportberline, maar krijgt hij ook de 1.108 pk sterke motoren van de Taycan Turbo GT?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km