25 jaar Euro NCAP: iedereen 5 sterren, op één model na…

De nieuwste crashtestresultaten zijn binnen. Modellen als de Renault Mégane E-Tech electric en de VW Polo krijgen de maximumscore, maar BMW laat een steekje vallen met zijn nieuwe 2 Reeks Coupé.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 02 maart 2022
  • Sector

De resultaten van de crashtests die de onafhankelijke organisatie Euro NCAP uitvoert, worden stilaan voorspelbaar. En gelukkig maar, want veel maximumscores van vijf sterren betekent dat autobouwers bij het ontwikkelen van hun nieuwe auto’s veel aandacht besteden aan veiligheid. De meest recente auto’s die aan hun einde kwamen bij Euro NCAP en daarbij een perfect rapport wisten voor te leggen zijn de VW Polo, ID.5 en Taigo, de Renault Mégane E-Tech Electric (in tegenstelling tot eerdere elektrische modellen van de groep), de Ford Tourneo Connect en de Lexus NX.

BMW 2 Reeks Coupé: 4 sterren

Natuurlijk zijn er altijd wel uitzonderingen, al betekent dat niet noodzakelijk dat het in dat geval gaat om onveilige auto’s. De enige die deze keer geen schoon rapport kreeg, was de BMW 2 Reeks Coupé.

Hij biedt dan wel een goede bescherming voor de inzittenden beschermt en kwetsbare weggebruikers voldoende, maar het automatische noodremsysteem laat steken vallen. Het presteerde adequaat in meer eenvoudige testscenario's, waarbij andere auto's en voetgangers betrokken waren, maar was beperkt in de meer complexe scenario's zoals overstekende fietsers. Om die reden kreeg de compacte coupé van het Beierse merk vier sterren.

25 jaar Euro NCAP


Dit zijn de eerste testresultaten voor 2022, het 25ste jaar dat de organisatie auto’s tegen de muur (en paal) knalt om ervoor te zorgen dat jij en ik er beter uitkomen als dat in het echt gebeurt. Michiel van Ratingen, Algemeen Secretaris van de organisatie, is blij met de nieuwe lichting: "Het is goed om het jubileumjaar te beginnen met een aantal goed presterende auto's. Euro NCAP stelt al vijfentwintig jaar de norm voor de veiligheid van auto's. De volgende tien zullen enorme uitdagingen met zich meebrengen, waarbij begeleid en geautomatiseerd rijden een zeer vooraanstaande plaats inneemt bij de komende veranderingen. Onze focus op ADAS - geavanceerde rijhulpsystemen - gedurende de afgelopen ongeveer tien jaar maakt ons goed geplaatst om deze nieuwe aspecten van de voertuigtechnologie te beoordelen en ook in de toekomst belangrijke informatie aan autokopers te verstrekken."


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Euro NCAP.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Scoop: BMW Neue Klasse SUV, toekomstige iX3?

Scoop: BMW Neue Klasse SUV, toekomstige iX3?

Een bijzondere SUV die lijkt op een BMW werd onlangs gespot door onze spionagefotografen in de omgeving van München. Wordt dit de toekomstige iX3?

Morgan XP-1: elektrische Super 3 weegt minder dan 700 kilo

Morgan XP-1: elektrische Super 3 weegt minder dan 700 kilo

Een lichte elektrische wagen maken is wel degelijk mogelijk, zo bewijzen de Britse ambachtsmerken. Na Caterham is het namelijk aan Morgan om zijn visie op een elektrische funauto voor te stellen met de XP-1.

Manhart V 350: het minibusje voor mensen met haast

Manhart V 350: het minibusje voor mensen met haast

De Duitse tuner Manhart neemt even een zijsprongetje van supersnelle BMW’s met deze V 350, een V-Klasse voor wie een beetje extra sport wil op zijn minibusje. Een busje met 585 Nm...

Wat weten we al over de Alfa Romeo Brennero?

Wat weten we al over de Alfa Romeo Brennero?

Alfa Romeo maakt zich op voor de lancering van een nieuwe, compacte SUV die de verkoopcijfers van het Italiaanse merk verder de hoogte in moet stuwen. Maar wat weten we al over deze Brennero?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 21.990
2021
33.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km