Vergeten concept: Lotus Emotion, een gerecyclede Bugatti?

Het was bedoeld om een van de meest controversiële supercars aller tijden te worden, maar eindigde als een vergeten concept. Dit is het trieste verhaal van de Lotus Emotion.

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 06 maart 2023
  • Divers

We gaan terug naar het einde van de jaren 80. Romano Artioli, een rijke Italiaanse zakenman, besloot een legendarisch merk uit het verleden nieuw leven in te blazen: Bugatti! Hij liet een waanzinnige fabriek bouwen en nam de beste ingenieurs in dienst. Uiteraard kan zo'n luxueus project de aandacht trekken van carrosseriebedrijven, vooral de bedrijven die zich in moeilijkheden bevonden, zoals Bertone!

Daarom besloot Bertone om Bugatti een sportwagenconcept voor te stellen met futuristische en aerodynamische lijnen. Het herrezen merk was echter niet overtuigd. Daarop besloot de Italiaanse carrosseriebouwer vervolgens om het project op een andere manier in te zetten. Dit project vereiste namelijk een significante investering dus zou het maar beter resulteren in iets concreets! Bertone zag een kans bij Lotus, waar de Esprit een verouderd model was. Daarom doopte de carrosseriebouwer zijn model om tot een Lotus en plaatste er een 2,2 liter turbo-motor van de Esprit SE in, samen met enkele logo's van het Britse merk!

Verbluffende, theoretische prestaties!

Hoewel hij niet kon rijden, kondigde Bertone verbluffende (theoretische) prestaties aan. Zeker voor zo'n kleine motor: een topsnelheid van 273 km/u en een acceleratie van 0 tot 100 km/u in minder dan 5 seconden! Bovendien paste het concept bij de geest van het merk uit Hethel, met zijn compacte afmetingen: iets meer dan 4 meter lang. Helaas was de Britse fabrikant niet erg enthousiast en de "Lotus" Emotion zou dus in de vergetelheid raken. Dit ondanks zijn spectaculaire lijnen…


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Volvo heeft zijn nieuwe elektrische 'baby-SUV' onthuld, de EX30

Volvo heeft zijn nieuwe elektrische 'baby-SUV' onthuld, de EX30

Op het programma: één of twee motoren, een behaaglijk interieur en een betaalbare instapprijs.

Toekomstige Peugeot 3008: dit is zijn nieuwe i-Cockpit

Toekomstige Peugeot 3008: dit is zijn nieuwe i-Cockpit

Voordat Peugeot de volgende generatie van zijn 3008 onthult, stelt het merk eerst het dashboard van het model voor, met daarop de nieuwe i-Cockpit met 21 duim groot gebogen scherm!

Dit is de toekomstige Skoda Kodiaq!

Dit is de toekomstige Skoda Kodiaq!

De Tsjechische SUV geeft zich bloot zonder enige vorm van camouflage! Nu ja, zijn onderstel toch...

Tesla stoot Porsche van de troon op de Nürburgring

Tesla stoot Porsche van de troon op de Nürburgring

De Model S Plaid met ‘Track package’ mag zich voortaan de snelste auto op de Nürburgring noemen, dankzij een rondetijd van 7 minuten 25.231 seconden.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 25.990
2021
7.100 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km