3 commerciële flops van BMW

M1, Z1 en C1, vervloekte namen?

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 14 januari 2022
  • Divers
  • 20.521 weergaven

Je kan dan nog de meest gerespecteerde autobouwer op de planeet zijn, het is geen garantie dat je geen foute beslissingen neemt op commercieel vlak. Dat bewijzen deze modellen, die ondanks hun tegenvallende resultaten toch een impact hadden op de autogeschiedenis. 

BMW M1


Aan het eind van de jaren '70 wilde BMW zich lanceren in de autosport. Om dat te doen, ontwikkelde een handvol ingenieurs de M1 concept car. Door productieproblemen werd de homologatie voor de competitie echter uitgesteld en daarna opgegeven. Racepiloot Jochen Neerpasch, hoofd van de jonge firma M GmbH en voormalig racedirecteur bij Ford en BMW, bedacht daarom in 1979 de Procar-reeks, een competitie waaraan alleen BMW M1's deelnamen en die voor elke Formule 1 grand prix gehouden werd. Tegelijkertijd werd besloten een M1 te ontwikkelen voor op de openbare weg... Een heel slecht idee! Het interieur werd nauwelijks aangepast, wat hem erg oncomfortabel en spartaans maakte. Ook de kost zou een probleem zijn, met een prijs die dicht bij die van Ferrari lag. Ondanks zijn goede prestaties en efficiënte rijeigenschappen kon deze zescilinder coupé nooit concurreren met zijn Italiaanse rivalen, die acht of zelfs twaalf cilinders hadden. Vandaag is hij uiteraard zeldzaam (460 exemplaren werden geassembleerd van 1978 tot 1981) en erg moeilijk te vinden op de tweedehandsmarkt!


BMW Z1


De BMW Z1, waarvan tussen 1989 en1991 zo'n 8.000 exemplaren gebouwd werden, zou aanvankelijk een stijlstudie blijven. Het model, het resultaat van het talent van de ontwerpers van de afdeling BMW Technik GmbH, werd in juli 1986 als prototype gebouwd. Hij viel meteen in de smaak bij de bazen van het merk en Eberhard von Kuenheim, de CEO van BMW in die tijd, overwoog zelfs een tweede exemplaar te laten bouwen voor zijn zoon. Door dit algemene enthousiasme werd uiteindelijk besloten de productie te starten! Maar de Z1 was duur, erg duur zelfs (evenveel als een 7 Reeks uit die tijd!), vooral omwille van de deuren met hun bijzondere mechaniek. Om het model winstgevend te maken, zouden er elk jaar 30.000 van verkocht moeten worden! Maar twee jaar na de lancering stopt BMW met geld in het project te steken, bij gebrek aan voldoende kopers.


BMW C1


Achter de C1 scooter zit een briljant en wat avant-gardistisch idee: het autoverkeer in grote steden ontlasten met behulp van een comfortabele en veilige tweewieler, voorzien van een dak en een veiligheidsgordel. Dankzij deze twee elementen moest de bestuurders zelfs geen helm dragen. Ongezien! Toen het model op de markt kwam, wogen de nadelen die inherent zijn aan zijn originaliteit al snel zwaarder dan de voordelen: hij kostte even veel als een kleine auto, er was heel wat turbulentie als je achter het stuur zat, hij was gevoelig voor zijwind, ingewikkeld bij achteruit manoeuvreren, en er kwam ondanks het dak heel wat regen binnen in het passagierscompartiment... Zelfs de early adopters gaven het uiteindelijk op! Nadat tussen 2000 en 2003 zo'n 33.714 C1's gebouwd waren, werd de commercialisering van het model gestaakt en werd de naam C1 verkocht aan de PSA groep.Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Exclusieve sportwagen van Alfa Romeo komt in 2023

Exclusieve sportwagen van Alfa Romeo komt in 2023

Dat heeft Alfa-baas Jean-Philippe Imparato bevestigd. En ook BMW denkt aan een M1 voor het nieuwe millennium.

Dodge Charger Daytona SRT Concept: de 100 % elektrische ‘muscle car’

Dodge Charger Daytona SRT Concept: de 100 % elektrische ‘muscle car’

Een elektrische ‘muscle car’, onmogelijk? Dodge wil het tegendeel bewijzen en dat bovendien met typisch Amerikaanse overdaad…

De Brabus-uitvoering van de Smart #1 krijgt meer dan 400 pk!

De Brabus-uitvoering van de Smart #1 krijgt meer dan 400 pk!

Hij wordt eind deze maand officieel voorgesteld op het Salon van Chengdu (China).

Scoop: Mercedes CLE, het nieuwe strijdros bij de coupémodellen

Scoop: Mercedes CLE, het nieuwe strijdros bij de coupémodellen

Deze nieuwe coupé van het merk met de ster wordt de eerste die de naam CLE draagt bij Mercedes. Zijn rol? De coupé-silhouetten van zowel de C-Klasse als de E-Klasse vervangen.

Aanbevolen tests voor jou

BMW iX3 vs Volvo C40 Recharge: populaire maar niet echt volks geprijsde stekker-SUV’s

BMW iX3 vs Volvo C40 Recharge: populaire maar niet echt volks geprijsde stekker-SUV’s

Moet je volgende bedrijfswagen elektrisch zijn en hou je van SUV’s? Dan zouden de BMW iX3 en de Volvo C40 Recharge wel eens deel kunnen uitmaken van je selectie. Maar welke kies je?

3,7 /5 Test: Lynk & Co 01, het winnende abonnement?

Test: Lynk & Co 01, het winnende abonnement?

De Chinese autobouwer beschikt over een zeldzaam aanbod: een deel-SUV waarop je je kan abonneren! Maar verdient deze plug-in hybride je aandacht?

4,1 /5 Gammatest: Alpine A110, harmonie in de familie

Gammatest: Alpine A110, harmonie in de familie

De Franse sportwagen ging onder het mes bij de ingenieurs. En hij is nu overtuigender dan ooit...

3,7 /5 Test: Ford Mustang California Special, de ‘American Dream’!

Test: Ford Mustang California Special, de ‘American Dream’!

Wat is er beter dan een Mustang V8 Convertible om je eigen ‘American Dream’ te beleven? Zeker als je kiest voor het nieuwe California Special-pack dat doet dromen van de Amerikaanse Westkust?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Te koop: een unieke McLaren F1, waarschijnlijk voor een astronomische prijs!

Te koop: een unieke McLaren F1, waarschijnlijk voor een astronomische prijs!

Hij wordt beschouwd als één van de 3 iconen van de autowereld, naast de Ferrari 250 GTO en de Alfa Romeo 8C 2900. De McLaren F1 is de overtreffende trap op alle vlakken en wordt bijna nooit te koop aangeboden. Dus als je de middelen hebt, is dit je kans!

De Porsche 911 Carrera RS 2.7 van Paul Walker wordt geveild

De Porsche 911 Carrera RS 2.7 van Paul Walker wordt geveild

Een iconisch model en een link met de verongelukte acteur uit de film ‘Fast & Furious’, dat moet veel geld opleveren…

‘Sally Carrera’ is te koop

‘Sally Carrera’ is te koop

Als je aan het wachten was op een uniek model om een Porsche 911 te kopen en daarnaast ook een goed doel wil steunen, dan is deze Sally Special ongetwijfeld iets voor jou!

Tesla rust één van zijn Superchargers uit met een zwembad!

Tesla rust één van zijn Superchargers uit met een zwembad!

Na de lounges aan zijn laadstations haalt Tesla nu een ander wapen boven om elektrische reizigers bezig te houden: het Super Pool!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.750
2021
6 km

Benzine, Manueel

€ 27.950
2021
14 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Hybride - Benzine, Automaat

€ 44.490
2021
21.500 km

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km

Benzine, Manueel

€ 20.990
2021
14.214 km

Hybride - Benzine, Automaat

€ 67.900
2020
28.030 km