30.000 banen op de tocht bij Volkswagen?

De CEO en de directie zijn het niet eens over die vraag.

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 14 oktober 2021
  • Sector
  • 4.872 weergaven

Onlangs deelde Herbert Diess, de CEO van Volkswagen, tijdens een toezichtraad van het bedrijf zijn vrees rond de toekomst van het bedrijf, en had het daarbij over te hoge kosten in vergelijking met de concurrentie. Een vrees, zo schrijft de Duitse krant Handelsblatt, die het “één op de vier arbeidsplaatsen zou kunnen bedreigen” en zou kunnen leiden tot “het schrappen van zo’n 30.000 banen” bij Volkswagen. 

Na deze op zijn minst zorgwekkende uitlatingen deed de entourage van de VW-baas er alles aan om de uitspraken wat te temperen. Herbert Diess bracht “speculaties over een extreem scenario” naar buiten die verwijzen naar de introductie van de vierdagenweek in 1994, die “destijds meer dan 30.000 banen redde,” nuanceerde een bron bij de vakbond die deel uitmaakt van het toezichtraad. Er is echter wel een “consensus” dat “indien de nodige aanpassingen niet gedaan worden in de komende jaren, het in het extreme geval gevolgen zou kunnen hebben op de tewerkstelling,” benadrukte dezelfde bron. Volkswagen zal dus zonder aarzelen zijn industrieel model moeten herzien, dat leidt geen twijfel. 

Paradigmaverschuiving

Vandaag de dag is er voor de productie van een model met verbrandingsmotor meer handenarbeid nodig dan voor een 100% elektrisch model. Gezien de recente evolutie van de markt zien heel wat autobouwers zich genoodzaakt om keuzes te maken, waaronder die voor een 100% elektrisch gamma. En dat terwijl een nieuw soort concurrentie, één die net gespecialiseerd is in elektrische mobiliteit, kan starten van een wit blad om nieuwe producten te ontwikkelen zonder daarbij gebruik te maken van bestaande infrastructuur. Op die manier beschikt het over een efficiëntere en dus minder dure productie. 

Enkele dagen geleden maakte Toyota, bij monde van Akio Toyoda, de CEO van ‘s werelds grootste autobouwer, een gelijkaardige bedenking nu Japan de verkoop van auto’s met verbrandingsmotor wil verbieden tegen 2035. In die context bevestigde Toyoda dat een 100% elektrisch wagenpark in Japan zou bijdragen aan het schrappen van zowat 5,5 miljoen jobs in het land! Dat zijn alle arbeiders actief in de lokale autosector… Misschien een wat extreme voorstelling, maar het geeft de spanning aan die vandaag de dag heerst in de auto-industrie. 


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:


Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Opel Astra GSe, sportieve hybride!

Opel Astra GSe, sportieve hybride!

Zowel de berline als de break hebben recht op deze versie met 225 pk en een dynamischer onderstel.

Suzuki ziet ze vliegen (in de toekomst)

Suzuki ziet ze vliegen (in de toekomst)

Het Japanse merk investeert in SkyDrive, een bedrijf dat “vliegende auto’s” ontwikkelt, al moet je niet verwachten dat die ook kunnen rijden.

Officieel: BMW XM, polariserend elektrisch manifest

Officieel: BMW XM, polariserend elektrisch manifest

Voor zijn 50ste verjaardag stelt het sportieve M-departement van BMW zijn eerste plug-in hybride model voor, de XM. Een SUV van superlatieven met een polariserende look en binnenkort een rood kantje!

Polestar 3: de sportieve elektrische SUV komt eraan!

Polestar 3: de sportieve elektrische SUV komt eraan!

Polestar heeft iets meer info gelost over zijn ‘3’ SUV in de aanloop naar zijn officiële voorstelling.

Aanbevolen tests voor jou

Kia Sportage vs. Toyota RAV4: strijd der plug-ins!

Kia Sportage vs. Toyota RAV4: strijd der plug-ins!

Heeft de zeer aantrekkelijke Kia Sportage het in zich om ’s werelds best verkochte auto te verslaan? Het antwoord ligt in een confrontatie tussen de plug-in hybride versies van deze twee sterren binnen het SUV-segment.

3,5 /5 Test: Suzuki Vitara Strong Hybrid, discrete efficiëntie

Test: Suzuki Vitara Strong Hybrid, discrete efficiëntie

De Vitara heeft de luxe om zichzelf de nieuwe ‘full hybrid’ aandrijving van Suzuki cadeau te doen. Een stevige extra troef in tijden van hoge brandstofkosten?

3,5 /5 Eerste test: Volkswagen ID. Buzz, elektrisch en sympathiek

Eerste test: Volkswagen ID. Buzz, elektrisch en sympathiek

Met de look van een futuristische T1 wekt de nieuwe elektrische minibus van Volkswagen onmiskenbaar veel sympathie op. Volstaat die troef om te overtuigen?

3,9 /5 Test: DS 7, performanter dan ooit!

Test: DS 7, performanter dan ooit!

Aan het begin van de zomer gaf DS zijn 7 een opfrisbeurt. Op het programma stonden een aantal esthetische en technologische verbeteringen, maar vooral een nieuwe ‘DS Performance’-uitvoering! Volstaat dat om het hoofd te bieden aan de concurrentie?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Deze ‘Belgische’ Ferrari stond mee aan de wieg van de F40

Deze ‘Belgische’ Ferrari stond mee aan de wieg van de F40

Er werden vijf exemplaren gebouwd van de Ferrari 288 GTO Evoluzione, en dit exemplaar werd geleverd aan onze landgenoot Jean Blaton.

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Toyota Celica MK4, wereldkampioen!

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Toyota Celica MK4, wereldkampioen!

De Toyota Celica MK4, die in 1990 wereldkampioenschap rally won in de handen van Carlos Sainz, heeft zijn intrede gedaan in de wereld van de verzamelaars, nu alle geproduceerde exemplaren minstens 30 jaar oud zijn. Maar wat moet je weten voor je overweegt om er één te kopen?

Tesla verhoogt de prijzen van zijn Superchargers

Tesla verhoogt de prijzen van zijn Superchargers

In heel Europa moet je rekenen op een prijsstijging van ongeveer 25%!

Ford gebruikt Bluetooth om kans op ongelukken te verkleinen

Ford gebruikt Bluetooth om kans op ongelukken te verkleinen

De technologie moet helpen om fietsers en voetgangers beter te detecteren.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 19.990
2022
1.000 km

Benzine, Manueel

€ 23.750
2021
6 km

Benzine, Manueel

€ 27.950
2021
14 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 39.990
2021
16.500 km

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km

Automaat

€ 67.900
2020
28.030 km

Benzine, Manueel

€ 15.490
2020
23.750 km