5 betaalbare klassiekers uit de jaren 60

De jaren 60 waren wellicht een van de mooiste periodes uit de autogeschiedenis. De auto’s van toen vandaag onbetaalbare klassiekers? Niet allemaal: er zijn nog uitzonderingen die betaalbaar zijn, ondanks hun stamboom.

  • Piette François
  • 19 oktober 2017

Bentley S2/S3: € 25.000

De Bentley S2 en S3 zijn de tweelingbroers van de Rolls-Royce Silver Cloud II en III, maar zijn ondanks hun identieke kenmerken betaalbaarder. Voor de prijs van een aanvaardbaar uitgeruste Golf kan je ook kiezen voor een geweldig stuk Britse aristocratie, in een sfeer van hout en leder. De cocon isoleert je van het jachtige leven buiten en dompelt je onder in een universum van goede smaak en rust. Let wel op voor de gebruiks- en onderhoudskosten die snel op kunnen lopen. Versies met een speciaal koetswerk zijn weliswaar onbetaalbaar voor gewone stervelingen.

Lancia Fulvia coupé: € 15.000

De berlines zijn nogal matig gestileerd en kosten dus zo goed als niets. De coupés zijn gracieuzer en dynamischer, en hebben een finesse die je vandaag niet meer terugvindt. Onder de motorkap zitten heel wat eigenaardigheden: een viercilinder in smalle V-vorm, twee bovenliggende nokkenassen, voorwielaandrijving en een 1.2 die 80 pk produceert. De modellen die erna komen hebben een vijfde versnelling en wat extra pk’s, maar de eerdere modellen hebben een fijner design.

MGB GT: € 9.000

Ondergetekende heeft nog altijd spijt van de MGB GT die hij enkele jaren geleden voor minder dan € 4.000 verkocht. Vandaag valt de “B” terug in de smaak. Vooral de eerste modellen, met gladdere bumpers, klein chromen radiatorrooster en mooie lederen zetels. Deze gesloten versie onthoudt zijn passagiers weliswaar het dakloos rijden, maar zijn Pininfarina-styling is nog mooier. Deze oldtimer is makkelijk in gebruik en aangenaam om rijden, met koppelrijke motor, enthousiaste soundtrack, precies stuur en tijdloze charme.

Jaguar MkII 3.4: € 30.000

Het lijkt heel wat geld, maar je krijgt er ook heel wat voor in de plaats. Een van de mooiste berlines ooit, die zelfs enkele raceoverwinningen op zijn palmares heeft. Naast een evenwichtig weggedrag heeft deze mooie Jaguar ook de beroemde XK-zes-in-lijn onder de lange motorkap, met dubbele bovenliggende nokkenassen. De 2.4 mist wat kracht en de 3.8 is een flink stuk duurder. De 3.4 is nauwelijks minder krachtig en lichter op de vooras. De klank van de XK, het houten dashboard met de kleine tellers en het uitzicht op de motorkap zetten de sfeer.

Fiat 850 Spider: € 10.000

Een cabriolet uit de jaren 60 voor minder dan € 10.000? Ja: samen met de Triumph Spitfire en de MG Midget lijkt de Fiat 850 Spider wel het koopje van de eeuw. Hij biedt heel wat rijplezier, een bruisende motor die het beste haalt uit zijn kleine cilinderinhoud, een speels weggedrag en geweldige looks. Ook in onderhoud kost deze Italiaan niet veel…

Meer lezen over:

Over de auteur: Piette François

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km