Wie vanmorgen de baan op moest, heeft het al gemerkt: de temperaturen duiken ’s nachts richting vriespunt. Met deze vijf tips ga je op een koude en donkere najaarsochtend probleemloos op weg!

Wim Bervoets
7/11/2017 18:26:54

1. Dek je ruit af

Staat je auto op straat? Bespaar jezelf heel wat tijd ’s morgens: dek je ruit af met een deken, een stuk karton of een zeil dat daar specifiek voor gemaakt is. Klem het deken, karton of zeil vast met de ruitenwissers. Zo bespaar je heel wat krab- en ontdooiwerk en voorkom je dat je ruitenwissers aan je voorruit vriezen.

2. Vul je ruitenwisservloeistof aan

De eerste vriestemperaturen betekenen ook dat de strooidiensten weer op pad gaan om onze wegen berijdbaar te houden. Maar dat betekent ook dat er strooizout op je auto en op je ruit belandt. Je voorruit proper houden is dus van cruciaal belang. Ruitenwisservloeistof haalt op het moment zelf het grootste vuil weg, maar hou tijdens de winter je hele auto maar zo proper mogelijk: strooizout bewijst je auto geen vriendendienst…

3. Investeer in winterbanden

We kunnen het niet genoeg beklemtonen: winterbanden bewijzen bij koude temperaturen hun nut. Ze voeren door hun diepere profiel niet alleen makkelijker regen- en smeltwater weg, maar ze hebben ook een zachtere samenstelling, waardoor ze bij koude temperaturen voor meer grip en een kortere remweg zorgen.

4. Controleer je lichten

Niets zo gevaarlijk als rondrijden met slecht werkende autoverlichting – zeker op een donkere najaarsochtend. Achter het stuur merk je het misschien niet meteen zelf, maar loop ’s morgens eens een rondje om je auto. Check tegen de muur van je garage of je lichten correct zijn afgesteld en kijk na of al je lichten nog normaal werken. Je verhoogt er niet alleen je eigen zicht op de weg mee, maar ook je zichtbaarheid voor andere weggebruikers.

5. Laat een snelle check-up uitvoeren bij je garage

Als je snel op je werk moet zijn, kan je een platte batterij missen als kiespijn. Laat daarom de status van je batterij even nakijken in de garage: een exemplaar dat blaakt van gezondheid, levert in de winter normaal geen problemen op. De garagist kan meteen ook even de status van je remmen nakijken. Niet onbelangrijk op glad of nat wegdek…

Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.