5 vergeten alternatieve brandstoffen

Biobrandstof, aardgas, waterstof of synthetische brandstoffen...  Deze energiebronnen komen tegenwoordig ruimschoots aan bod als alternatief voor de elektrische droom en voor traditionele brandstoffen zoas benzine of diesel. Maar die zoektocht naar alternatieven is niet nieuw! Dit zijn 5 alternatieven die lang geleden relatief succesvol waren... Sommige oplossingen waren goed... anderen helemaal niet!

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 08 oktober 2021
  • Divers

1 en 2: hout en kolen

De rantsoenering van brandstof tijdens de Tweede Wereldoorlog dreef ingenieurs ertoe om alternatieve oplossingen te bedenken. Eén daarvan was... hout! Voertuigen met een "vergassingscentrale" werden gevoed met ofwel hout ofwel kolen. Het principe? Een 'slechte' verbranding creëren en de uitlaatgassen gebruiken om ze te verbranden in de motor. Een weinig ecologische oplossing met een bijzonder slecht rendement en vooral ook regelmatig gevaarlijk. Maar goed, bij gebrek aan benzine moesten er andere oplossingen gezocht worden! 

3: stoom

De eerste auto's werden aangedreven door een stoommotor waarvan de werking sterk leek op die van een locomotief. Naast het extra gewicht van de kolossale stoomketel was er ook een lange procedure om hem in gang te krijgen wanneer hij koud stond. Weinig comfortabel of praktisch in gebruik werden ze al snel vervangen door voertuigen met verbrandingsmotor. Maar toch waren er heel wat voordelen aan deze ouderwetse oplossing: de werkingsstilte, het koppel, een vereenvoudigde transmissie, enz. 

4 : alcohol (Tequila…)

De turbinemotor, dacht men in de jaren 50 en 60, was de motor die voor een revolutie ging zorgen bij de auto's. Chrysler ontwikkelde een uitzonderlijk prototype met de naam... "Turbine" ! Als brandstof was de keuze ruim: benzine, diesel, kerosine... en zelfs alcohol! Chrysler pochte zelfs met de bewering dat het zijn motor kon laten draaien op Tequila! Deze motor was betrouwbaar, trillingsvrij en slikte zowat alles, maar toch werd het project stopgezet en kwam het nooit tot serieproductie. Waarom? Het geluid van een stofzuiger sprak niet tot de verbeelding en... het verbruik was astronomisch! Maar in tegenstelling tot hardnekkige geruchten was de temperatuur aan de uitlaat lager dan die van een benzinewagen! 

5 : LPG

LPG, kort voor 'Liquefied Petroleum Gas': het is een brandstof die in de jaren '90 eerder populair was, maar die sindsdien wat in ongenade is gevallen (behalve dan bij voornamelijk Dacia). De brandstof is niet te verwarren met CNG: LPG is een mengeling van butaan en propaan, en is dus afkomstig van aardolie. Hoewel wagens op LPG vaak meer verbruiken, is de brandstof zelf een stuk goedkoper aan de pomp en wordt zijn emissie vaak als schoner beschouwd dan die van benzinemotoren.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Range Rover: icoon vernieuwd

Range Rover: icoon vernieuwd

Land Rover geeft afspraak om kennis te maken met de nieuwe generatie van zijn legendarische Range Rover. En het laat alvast het profiel zien…

BMW M135i xDrive: terug naar afzender

BMW M135i xDrive: terug naar afzender

Het is duidelijk niet eenvoudig om een achterwielaandrijver met een charismatische zescilinder op te volgen… BMW geeft zijn M135i xDrive daarom een make-over om hem opwindender te maken.

Porsche 718 Cayman GT4 RS: radicaal in het kwadraat

Porsche 718 Cayman GT4 RS: radicaal in het kwadraat

De al heel radicale Porsche 718 Cayman GT4 krijgt een nog extremere RS-afgeleide: een bolide voor veeleisende puristen…

Vlaamse regering probeert Volvo-batterijfabriek naar Gent te halen

Vlaamse regering probeert Volvo-batterijfabriek naar Gent te halen

De Vlaamse minister-president is persoonlijk naar Zweden getrokken om de Volvo-directie te verleiden tot het bouwen van een batterijfabriek in Gent.

Aanbevolen tests voor jou

3,3 /5 Test: Kia EV6, nieuw genre

Test: Kia EV6, nieuw genre

De EV6 belichaamt de nieuwe generatie elektrische auto’s bij Kia. Met zijn look doet hij de Niro met batterij in één klap verouderen. Eens kijken of hij even spectaculair blijkt als zijn design suggereert.

3,6 /5 Test: Cupra Born, gepeperde ID

Test: Cupra Born, gepeperde ID

Cupra is het sportieve merk van Seat. De nieuwe Born profileert zich als een VW ID.3 met een Spaans sausje en een sterker dynamisch karakter. Dat moeten we eens nagaan…

3,7 /5 Test: Lexus NX, comfort aan de stekker

Test: Lexus NX, comfort aan de stekker

Lexus introduceert de tweede generatie van zijn NX. Zonder een revolutie te ontketenen evolueert hij op nagenoeg elk vlak, en geen klein beetje. Hij biedt zelfs een plug-inhybride versie aan, een grote première voor de Japanse autobouwer.

3,5 /5 Test: MG Marvel R, de strijd gaat voort

Test: MG Marvel R, de strijd gaat voort

De Chinees geworden Britse autobouwer MG lanceert zijn tweede elektrische model na de SUV ZS. Deze keer gaat het om een grotere SUV met futuristische lijnen: de Marvel R. Kan die de Europese markt veroveren?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Zoveel kost de nieuwe Opel Astra (plug-inhybride)

Zoveel kost de nieuwe Opel Astra (plug-inhybride)

Opel heeft de bestelboekjes geopend voor zijn nieuwe Astra, zowel met verbrandingsmotoren als in zijn plug-inhybride varianten. Wat kost hij?

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Daihatsu Copen, de grappigste onder de roadsters?

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Daihatsu Copen, de grappigste onder de roadsters?

Wil je een betrouwbare Japanse roadster, maar wil je je onderscheiden van de vele Mazda MX-5's? Dan is de Daihatsu Copen een mooi alternatief! Dit zijn 5 dingen die je moet weten voor je voor zijn charmes valt!

Te koop: deze BMW Z1 is splinternieuw

Te koop: deze BMW Z1 is splinternieuw

Nog een bijzonder stuk op de Bonhams-veiling die op 10 oktober 2021 plaatsvindt in het Zoute. Na de Ferrari F40 met heel weinig kilometers is hier nu een BMW Z1 die… nog nooit heeft gereden.

Te koop: mysterieuze Ferrari F40 die 30 jaar verborgen is gebleven… in België

Te koop: mysterieuze Ferrari F40 die 30 jaar verborgen is gebleven… in België

Op zijn ondertussen traditionele jaarlijkse veiling van het Zoute (10 oktober 2021) biedt Bonhams een ongelooflijke Ferrari F40 aan, die 30 jaar lang geen daglicht heeft gezien in België.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Elektrisch, Automaat

€ 40.299

Benzine, Manueel

€ 18.950
2021

Benzine, Manueel

€ 33.450
2020
10 km

Benzine, Manueel

€ 14.400
5 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Diesel, Automaat

€ 6.900
2012
122.000 km

Benzine, Manueel

€ 14.990
2019
4.000 km

Diesel, Manueel

€ 16.990
2016
103.700 km
€ 32.670
2020
8.070 km