5 verrassend moderne auto’s die hun… 100ste verjaardag vieren in 2022!

Op het eerste zicht kunnen deze honderd jaar oude auto’s doorgaan voor antiek. En toch zou je versteld kunnen staan van hoe modern ze zijn!

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 14 februari 2022
  • Divers
  1. 1. Alfa Romeo RL

Dit was de eerste sportieve Alfa Romeo in het interbellum. Opvallend omwille van zijn afmetingen (meer dan 5 meter lang) en zijn motor (krachtige zescilinders met kopkleppen), werd hij onder andere beroemd omdat hij in race-uitvoering heel wat competitiezeges achter zijn naam wist te schrijven met aan het stuur niemand minder dan… Enzo Ferrari! 

  1. 2. Austin 7

Dit is ongetwijfeld één van de meest mythische Britse auto's, samen met de Mini en de Jaguar E-type. Hij was bedoeld als volkse auto en werd een ongelooflijk succes: tot 1939 werden er bijna 300.000 van gebouwd. Sommige fabrikanten, zoals Dixi (later overgenomen door BMW), Rosengart en Datsun bouwden hem vanaf het einde van de jaren '20 van de vorige eeuw onder licentie (tenzij het gewoon kopieën waren, historici zijn het er niet over eens!).

  1. 3. Citroën 5CV

Samen met de Austin 7 was de Citroën 5CV één van de eerste "in serie gebouwde" Europese auto's. Met bijnamen als "Petit Citron" (omwille van zijn gele kleur) of "Trèfle" (als verwijzing naar zijn 3 in klaverbladpatroon opgestelde zetels), werden er van deze kleine Citroën Type C meer dan 80.000 exemplaren verkocht in amper vier jaar tijd! Met zijn 12 pk 'sterke' motor kon hij niet sneller dan 50 km/u!

  1. 4. Fiat 519

Nee, Fiat was niet altijd de fabrikant van betaalbare auto's die we nu kennen. In de jaren '20 bracht het merk deze schitterende luxewagen op de markt. Hij werd aangedreven door een zescilinder met een inhoud van bijna 5 liter! Deze auto is tegenwoordig bekend omdat hij één van de eerste productiemodellen was met hydraulische remmen op de vier wielen. Een techniek die ook nu nog gebruikt wordt...

  1. 5. Lancia Lambda

Dit is misschien wel de belangrijkste auto op deze lijst. Honderd jaar geleden zorgde de Lancia Lambda voor een revolutie in de manier waarop auto's ontworpen werden, een aanpak die moderne auto's van vandaag nog altijd toepassen: het was de eerste auto met een zelfdragend koetswerk. Ook zijn onafhankelijke voorwielophanging intrigeerde liefhebbers…


Op zoek naar een oldtimer?

Ben jij op zoek naar een oldtimer? Ontdek onze nieuwste zoekertjes voor oldtimers nu hier:


Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km