De auto die zelfstandig kan rijden is weer een stapje dichterbij. Audi liet een prototype van de A7 Sportback maar liefst 900 km afleggen, de langste rit tot nu toe voor een zelfrijdende auto.

Robin Van den Bogaert
6/01/2015 12:46:34

De Audi A7 piloted driving – bijgenaamd Jack – reed van Silicon Valley (Californië) naar Las Vegas (Nevada), waar van 6 tot 9 januari de Consumer Electronics Show (CES) plaatsvindt. Jack vervoerde enkele instructeurs van Audi en journalisten, die het autonome rijden konden ervaren.

Wat kan deze A7?

Het prototype van Audi functioneert helemaal zelf van 0 tot 110 km/u. Hij is in staat tot rijbaanwisselingen en inhaalacties en kan zelfstandig accelereren en afremmen. Bij een rijbaanwisseling wordt de snelheid automatisch aangepast aan de auto’s in de directe omgeving. Als de snelheid en de afstand veilig genoeg zijn, wordt het manoeuvre voltooid.

Bij complexe verkeerssituaties, bijvoorbeeld in drukke steden, wordt de bestuurder verzocht om zelf de controle over te nemen. Reageert de bestuurder niet op de visuele en akoestische signalen, dan gaat de alarmverlichting aan en stopt de auto automatisch op een veilige plek.

Camera’s en sensoren

De autonoom rijdende A7 gebruikt (radar)sensoren die bijna klaar zijn voor serieproductie en 360 graden rond de auto in de gaten houden. Er zitten ook laserscanners in het radiatorrooster en de achterbumper. Een 3D-camera zorgt voor een breed beeld van voor de auto, aangevuld met vier kleinere camera’s.  

Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.