Audi A8 L Security: maximale veiligheid

Geweerschoten of explosieven: sommige hoogwaardigheidsbekleders hebben een auto nodig die tegen meer dan een stootje kan. Op het Wereld Economisch Forum in Davos reden bijvoorbeeld zestien bijzondere A8’s rond. Audi ontwikkelde van de vernieuwde A8 een superbeveiligde variant.

  • Van den Bogaert Robin
  • 28 januari 2014

Omdat de ontwikkeling van zo’n gepantserde versie ettelijke miljoenen kost, concentreert de Volkswagen-groep haar inspanningen op één model: de Audi A8. En alleen in de verlengde variant,  want het zou te duur zijn om verschillende lengtes te bouwen. Van bij het begin van het ontwerp van de A8 werd rekening gehouden met deze A8 L Security.

Het lijkt een gewone A8 aan de buitenkant, maar schijn bedriegt. De gepantserde bodemplaat, de stalen profielen in de zijdrempels, het gewapend glas enzovoort maken dit model 1,5 ton zwaarder. De extra veilige A8 weegt in totaal 3,6 ton.

Exclusieve uitrusting

Audi vindt dat de inzittende van een A8 L Security van alle snufjes van een gewone A8 moet kunnen genieten. Alleen de Bang & Olufsen-geluidsinstallatie (geen plaats voor de luidsprekers) en het zonnedak ontbreken. Voor de rest zijn alle opties beschikbaar.

Heel wat uitrusting is zelfs exclusief voor deze beveiligde variant, zoals een brandblussysteem, een systeem dat verse lucht in het interieur pompt (om giftige gassen buiten te houden) of een drukknop om de scharnieren van een deur op te blazen en jezelf te bevrijden uit een hachelijke situatie. Een camera in de vier ringen op de kofferklep toont wat er achter de auto gebeurt en met led-lichten in de achterruit wordt gecommuniceerd met andere auto’s in een konvooi (groen om snelheid te behouden, oranje snelheid minderen). Kortom, deze A8 L Security zou niet misstaan als Bond-auto.

Topmotoren

Onder de motorkap is er keuze tussen twee benzines: een 4.0 TFSI (435 pk) en een 6.3 W12 FSI (500 pk). Geen dieselmotor dus en daar is een reden voor: door het extra gewicht is het onmogelijk om een diesel te laten beantwoorden aan de Euro 6-uitstootnormen. Om die reden verdween bij Mercedes ook de gepantserde S450 CDI.  

De topsnelheid is met beide motoren beperkt tot 210 km/u omdat de speciale banden van Michelin niet meer aankunnen. Ze zijn zo ontworpen dat ze in lekke toestand niet van de velg springen en kunnen voortrijden op dragende kunststofringen (maximaal 80 km/u).

En de prijs? Die is uiteraard sterk afhankelijk van de uitrusting die je kiest. Dixit Audi is deze A8 twee keer zo zwaar en drie keer zo duur als een gewone A8. Reken dus op minstens 300.000 euro. Er kruipt dan ook heel wat werk in: het duurt zes maanden om één exemplaar met de hand te bouwen.

Meer lezen over:

Over de auteur: Van den Bogaert Robin
Foto's ©: Manufacturer.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
De Alfa Romeo Milano is niet meer. Leve de Alfa Romeo Junior!

De Alfa Romeo Milano is niet meer. Leve de Alfa Romeo Junior!

De Italiaanse regering had het niet zo voor het idee dat Alfa Romeo de naam van de hoofdstad van Lombardije zou gebruiken voor zijn compacte SUV.

Scoop: elektrische Mercedes C-Klasse opnieuw betrapt

Scoop: elektrische Mercedes C-Klasse opnieuw betrapt

Na hem eerst te hebben gespot bij Mercedes, lijkt de volledig elektrische tegenhanger van de C-Klasse nu zijn wintertests te ondergaan.

Nissan Qashqai: nieuw samoeraigezicht!

Nissan Qashqai: nieuw samoeraigezicht!

De Nissan Qashqai krijgt een facelift voor 2024. De compacte SUV geniet van nieuwe technologie en een sterk vernieuwd design, dat zijn inspiratie haalt bij de oude Japanse krijgers.

Maserati GranCabrio Folgore: volledig elektrische cabrio

Maserati GranCabrio Folgore: volledig elektrische cabrio

Na eerst de versie met de Nettuno-V6 te hebben onthuld, is de Maserati GranCabrio er nu ook als volledig elektrische Folgore.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km