Autogiganten Ford en Volkswagen slaan de handen in elkaar

De Amerikaanse constructeur Ford en Duitse constructeur Volkswagen willen een alliantie aangaan om samen auto’s te ontwikkelen. In een eerste fase willen beide merken samen bedrijfsvoertuigen bouwen. Voorlopig kopen beide bedrijven zich niet bij elkaar in, zeggen Ford en Volkswagen in een gemeenschappelijke verklaring.

  • Bervoets Wim
  • 20 juni 2018

Ford en VW bevestigen een alliantie te bespreken waarbij beide merken samen nieuwe technologieën zouden ontwikkelen en nieuwe voertuigen zouden gaan produceren. In de eerste plaats denken Ford en Volkswagen aan bedrijfsvoertuigen.

Strengere uitstootnormen

Een samenwerking zou beide merken onder meer helpen te beantwoorden aan strengere uitstootnormen voor bedrijfsvoertuigen, zo liet de CEO van Volkswagens bedrijfsvoertuigen, Eckhard Scholz eerder al weten aan persbureau Bloomberg. Lichte bedrijfsvoertuigen moeten bijvoorbeeld tegen 2020 dezelfde maximale CO2-uitstoot halen als personenwagens, hoewel bestelwagens door hun vorm een grotere aerodynamische weerstand hebben.

Geen aandelen overkopen

Beide partijen beklemtonen in hun verklaring dat het nog om verkennende gesprekken gaat, maar dat er geen aandelen zullen worden overgekocht. Daarmee zouden Ford en Volkswagen niet dezelfde weg opgaan als de alliantie tussen Renault, Nissan en Mitsubishi of de overname van Opel door het Franse PSA. Die laatste kende zijn oorsprong immers ook in een samenwerking om bedrijfsvoertuigen en SUV’s te bouwen.

Vaker samenwerken

Zo’n vaart zal het bij Ford en Volkswagen niet lopen, menen specialisten: hoewel er een tijdje geleden geruchten opdoken dat Ford zich net als General Motors uit Europa zou terugtrekken, staat Ford met zijn Transit-gamma sterk op de Europese markt. Daarnaast maakt de Amerikaanse constructeur meer winst dan Opel voor de overname door PSA. Constructeurs werken voor bedrijfsvoertuigen bovendien wel vaker samen: tot enkele jaren geleden ontwikkelde Volkswagen zijn grote Crafter bijvoorbeeld samen met Mercedes. Die samenwerking eindigde twee jaar geleden.

Meer lezen over:

Over de auteur: Bervoets Wim Wim Bervoets is redacteur bij Vroom sinds 2016. Hij interesseert zich voor alles van stadsauto’s tot sportwagens, en kijkt met een open blik naar de mobiliteit en brandstoffen van de toekomst.
Toch droomt hij nog altijd van een Lotus Elise...

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
5 aangename verbeteringen aan de nieuwe Mercedes EQB

5 aangename verbeteringen aan de nieuwe Mercedes EQB

De EQB is een van de zeldzame elektrische modellen met 7 zitplaatsen op de markt en verleidt nu nog meer dankzij tal van verbeteringen die zijn doorgevoerd met de facelift. Laten we ze eens overlopen.

De BYD YangWang U8 kan drijven!

De BYD YangWang U8 kan drijven!

YangWang, het nieuwe premiummerk van BYD, laat meer details los over zijn gigantische plug-inhybride SUV U8.

Zo ziet de toekomstige Skoda Kodiaq eruit!

Zo ziet de toekomstige Skoda Kodiaq eruit!

Naast enkele schetsen van zijn SUV, onthult Skoda ook de officiële onthullingsdatum van de nieuwe Kodiaq: 4 oktober!

BMW 5 Reeks ook als plug-inhybride

BMW 5 Reeks ook als plug-inhybride

De Beierse berline is beschikbaar als 530e met 103 km elektrisch rijbereik of als krachtige 550e xDrive met 360 kW (489 pk) en 700 Nm koppel.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 56.000
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 21.990
2021
33.000 km