Autonoom rijden: het systeem van Mercedes is officieel erkend door de VN!

De autobouwer met de ster is daarmee de eerste die trots kan een systeem voor autonoom rijden kan claimen dat wereldwijd toegelaten is! Maar er zijn toch enkele beperkingen…

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 10 december 2021
  • Sector
  • 7.077 weergaven

Het autonome ‘Drive Pilot’ systeem van Mercedes beantwoordt officieel aan de eisen van de Verenigde Naties. Het is dus het eerste Level 3-systeem dat een internationale certificering kan claimen. Je kan met andere woorden wettelijk gezien het stuur van je Mercedes loslaten, als die uitgerust is met het systeem, dat in dat geval het stuur overneemt!

Een ongelooflijke hoeveelheid technologie 

De auto maakt gebruik van een lange lijst van sensoren: LiDAR, camera’s, ultrasone sensoren, GPS-informatie en zelfs verkeersbordherkenning. Het kan zijn voorligger volgen, op zijn rijvak blijven en een uitwijkmanoeuvre uitvoeren indien nodig. Bekijk het als een ‘alwetende’ adaptive cruise control. Maar opgepast, het Level 3-systeem vereist nog altijd iemand aan het stuur. Je kan dus niet op de achterbank gaan zitten! En daar houden de beperkingen niet op. 

Erkend, maar niet overal beschikbaar

Hoewel het systeem erkend is door de VN, moeten lokale autoriteiten dat ook nog doen. Hoe dan ook , het Drive Pilot systeem is voorlopig enkel beschikbaar in de S-Klasse en de EQS, en dan nog enkel in Duitsland. Tests in andere landen zijn aan de gang. Het kan geactiveerd worden op 13.191 km aan snelwegen waar er druk verkeer is en enkel tot een snelheid van 60 km/u. In de file op de autostrade dus.

Een stap in de goede richting

Eens het systeem geactiveerd is, zijn bepaalde functies die normaal gezien geblokkeerd zijn, plots wel beschikbaar. Mercedes maakt het mogelijk om deze normaal gezien verloren tijd te gebruiken om te bellen, surfen op het internet of een film te bekijken! Maar gedurende de hele looptijd van een langspeelfilm in de file staan… dat kom je gelukkig maar weinig tegen! We wensen het in elk geval niemand toe. Deze goedkeuring blijft echter een mooie vooruitgang, al blijft de af te leggen weg nog lang voordat autonoom rijden veralgemeend wordt. 

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Dit is de EQT, zijn ‘Marco Polo’-module en de camperversie!

Dit is de EQT, zijn ‘Marco Polo’-module en de camperversie!

Met zijn elektrische bestelwagen wil Mercedes iedereen bedienen, van de kleinste tot de grootste avonturier.

Video: de Tesla Semi met 800 km rijbereik is eindelijk geleverd bij Pepsi!

Video: de Tesla Semi met 800 km rijbereik is eindelijk geleverd bij Pepsi!

Het merk maakt van de gelegenheid gebruik om een video vrij te geven van zijn Semi die een volle aanhanger trekt over een traject van 800 km, en dat zonder te moeten opladen.

Lexus Electrified Sport: elektrisch, met ‘solid state’ en handgeschakeld?

Lexus Electrified Sport: elektrisch, met ‘solid state’ en handgeschakeld?

Het premium-merk van de Toyota-groep wil met zijn elektrische modellen inzetten op rijplezier, en haalt daarvoor alles uit de kast.

Toyota: twee nieuwe C-segment SUV’s!

Toyota: twee nieuwe C-segment SUV’s!

Naast de 100% elektrische bZ Compact SUV concept, één van de 6 elektrische bZ-modellen die het merk in 2026 op de markt wil hebben, werkt Toyota ook aan een hybride opvolger voor de C-HR.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 37.990
2021
20.000 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Diesel, Automaat

€ 43.985
2020
29.840 km