Baidu start met autonome taxi’s zonder chauffeur

De Chinese tegenhanger van Google biedt zijn dienst eerst aan in twee Chinese steden maar wil uitbreiden naar de rest van het land.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 10 augustus 2022
  • Buitenland

Terwijl autonoom rijdende auto’s voor particulier gebruik maar moeilijk van de grond komen (al maken onder andere Mercedes en GM op dat vlak wel steeds meer vorderingen), zien heel wat mensen een grote toekomst weggelegd voor deze technologie voor semi-publiek transport in grote steden. De snelheden liggen er lager en de oppervlakte beperkt, waardoor zelfrijdende voertuigen makkelijker te implementeren zijn. Dat is wat Baidu nu doet in China.

Zonder back-up chauffeur

Baidu mag dan niet de eerste zijn die zelfrijdende taxi’s inzet, samen met het Amerikaanse Waymo is het wel één van de weinige commerciële bedrijven dat daarbij de chauffeur achterwege laat, die bij andere bedrijven vaak nog voorzien wordt als back-up nu de technologie nog in zijn kinderschoenen staat.

Het voertuig van dienst is de elektrische Apollo RT6 (Robot Taxi, 6de generatie), die Level 4 autonoom kan rijden dankzij 38 sensoren. De wagen biedt plaats aan vier inzittenden en wordt enkel overdag ingezet in beperkte zones van de Chinese steden Chongqing en Wuhan. Gebruikers van de Baidu-dienst Apollo kunnen zich via een app laten ophalen door de RT6 en zich naar hun bestemming laten brengen. Baidu hoopt van de Chinese overheid ook een vergunning te krijgen in Peking, Shanghai en Shenzhen, met in het totaal 100.000 voertuigen.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Baidu.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda trakteert zichzelf op een nieuw vlaggenschip met plaats voor 7 personen: dit is de SUV CX-80, die boven de CX-60 en CX-5 komt te staan.

De nieuwe BMW X3 warmt zich op

De nieuwe BMW X3 warmt zich op

BMW laat ons watertanden met enkele foto's en details over zijn nieuwe SUV X3, die al binnen enkele weken officieel wordt voorgesteld.

Chinese EV's verkopen niet en stapelen zich op in Europese havens

Chinese EV's verkopen niet en stapelen zich op in Europese havens

De havenautoriteiten beginnen onder druk te staan.

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Net als de kleinere C3 zal deze nieuwe Citroën C3 Aircross beschikbaar zijn op benzine, als hybride en als volledig elektrische versie!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km