Bentley: aangepaste rijbewijsregels voor zware elektrische auto’s nodig

Volgens het Britse merk is de limiet van 3,5 ton voor een rijbewijs B niet compatibel met zware elektrische auto’s en lobbyt moederhuis Volkswagen in Europa voor een aanpassing van de regels.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 16 mei 2022
  • Wetgeving

Elektrische auto’s zijn over het algemeen zwaarder dan gelijkaardige modellen met een verbrandingsmotor. Ze moeten immers batterijen meezeulen om de elektromotor(en) van stroom te voorzien. En hoe meer batterijcapaciteit, hoe hoger het rijbereik. Maar de zoektocht naar een hoger rijbereik leidt dus ook tot een hoger gewicht, dat in beladen toestand soms dicht tegen het totale maximumgewicht van 3,5 ton voor een rijbewijs B zit.

Weinig bijval

Dat laatste is nu al het geval voor sommige luxewagens met verbrandingsmotor, dus wat zal dat geven wanneer die wagens als elektrisch model op de markt gebracht worden. Blijkbaar is het een vrees van Bentley, want bij de voorstelling van de Bentayga EWB vertrouwde Bentayga product line director Chris Cole de collega’s van het Australische Carsales toe dat het via moederhuis Volkswagen Group probeert om de regels in Europa te laten aanpassen. Tegen 2025 wil Bentley immers elektrische modellen op de markt brengen die het gewicht waarschijnlijk nog wat doen stijgen.

Maar Bentley lijkt niet veel bijval te krijgen. Mercedes werkt aan batterijen met een hogere densiteit, die bijvoorbeeld gebruikt worden in de EQXX, zodat een lager gewicht kan zorgen voor een groter rijbereik. Ook BMW geeft aan dat de zwaarste elektrische auto’s die het vandaag bouwt, zoals de nieuwe i7, zowat de bovengrens zijn qua gewicht. Bovendien wordt er in de sector hard gewerkt aan solid state-batterijen die lichter zijn.

Wel voor bestelwagens

Of de Europese Unie gehoor zal geven aan de twijfels van Bentley rond de rijbewijsbeperkingen is ook niet zeker. Voor bestelwagens is er wel een aangepast regelgeving. In sommige Europese landen kunnen elektrische bestelwagens met een totaalgewicht tot 4,25 ton (ipv 3,5 ton) met een rijbewijs B bestuurd worden, met goedkeuring van de EU. Maar bij bestelwagens is die uitzondering er om ervoor te zorgen dat het gewicht dat ze kunnen vervoeren competitief blijft in vergelijking met modellen met een verbrandingsmotor. Voor auto’s is dat natuurlijk minder van toepassing.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Bentley.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Opel Grandland 2024: elektrische SUV vol licht en energie

Opel Grandland 2024: elektrische SUV vol licht en energie

Opel heeft zijn grootste SUV Grandland vernieuwd voor 2024. Deze tweede generatie zit vol nieuwigheden voor het Duitse merk op vlak van licht, maar ook op vlak van elektrische technologie met een actieradius van 700 km.

Porsche Cayenne GTS 2024: grote troostprijs!

Porsche Cayenne GTS 2024: grote troostprijs!

De onlangs gemoderniseerde Cayenne krijgt opnieuw een GTS-versie. Die biedt een beetje 'Turbo GT'-smaak aan Europese klanten die het zonder deze topversie moeten stellen...

Aston Martin DBX: nieuw interieur en nu altijd 707 pk

Aston Martin DBX: nieuw interieur en nu altijd 707 pk

De Aston Martin DBX is voortaan enkel nog maar leverbaar als 707 en krijgt een nieuw dashboard, met een hoogdnodige update op technologisch vlak.

Range Rover Electric speelt op ijs

Range Rover Electric speelt op ijs

Land Rover laat de eerste beelden zien van zijn toekomstige Range Rover Electric zonder camouflage, en vertelt ons meer over zijn innovatieve tractiecontrole.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km