Bentley La Sarthe by Bensport: een nieuwe Bentley... van 70 jaar oud!

De Bentley die je hier op je scherm ziet is volledig nieuw... maar ook oud. Bensport, een Brits bedrijf, heeft namelijk op basis van een chassis uit de jaren '50 een wagen gebouwd die men omschrijft als de perfecte Bentley voor James Bond... en voor Le Mans! Dat leggen we even uit.

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 14 april 2023
  • Divers

In de boeken van Ian Fleming was James Bond lichtjes teleurgesteld over zijn Bentley Mk. VI R-Type van 1953. Met dit in het achterhoofd, heeft Bensport een herziene en verbeterde versie gebouwd van de Bentley R-Type. Het bedrijf haalde zijn inspiratie bij de Bentley Embiricos, een unieke racewagen uit 1938 gebouwd voor André Embiricos, die ermee deelnam aan de 24 uur van Le Mans in 1949.

Een vleugje DB5

De Bentley krijgt de allures van een racewagen met zijn dubbele uitlaten en zijn twee tankdoppen, maar hij doet ook denken aan de Aston Martin DB5 van de beroemde agent 007. Het interieur is, zoals je mag verwachten van een klassieke Bentley, extreem luxueus en typisch Brits met een houten dashboard, dikke tapijten en veel leer. Het stuur behoudt zijn originele look, maar zijn diameter kan verkleind worden tot 16 inch dankzij een optionele stuurbekrachtiging. De versnellingspook zit rechts, wat nogal ongebruikelijk is voor een rechtsgestuurde wagen. Bensport kan op verzoek echter ook een linksgestuurd exemplaar bouwen.

Retromodern

Bensport heeft zich gebaseerd op een chassis van een Bentley R-Type uit de jaren '50 en bouwde dat tot in de puntjes na. Op deze basis wordt dan een volledig aluminium, handgeklopte carrosserie geplaatst. De 4,5 liter-zescilinder wordt (optioneel) opgeboord tot 4,9 liter en geniet van een elektronische ontsteking en een vrijer ademend uitlaatsysteem. De originele versnellingsbak wordt behouden, maar de overdrive maakt pijnloos cruisen op de snelweg mogelijk. Tenslotte blijft het originele remsysteem behouden, al wordt er wel gebruik gemaakt van nieuwe trommels.

De prijs wordt niet meegegeven, maar we kunnen ons inbeelden dat die vrij hoog zal uitvallen. De auto is volledig aan te kleden naar wens en kan ook worden uitgerust met enkele moderne (comfort)snufjes zoals airco, een radio, een bagageset, bumpers en een automatische versnellingsbak (volgens originele specificaties). Daarmee kan je ongetwijfeld in alle gemak de blits maken op elke 'cars and coffee'...

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?
Foto's ©: Bensport LTD.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Audi e-tron GT facelift, ook meer dan 1.000 pk?

Audi e-tron GT facelift, ook meer dan 1.000 pk?

Als de Porsche Taycan een facelift krijgt, is het niet meer dan logisch dat de technisch gelijke Audi e-tron GT volgt. Audi laat nu al enkele foto’s zien van de elektrische sportberline, maar krijgt hij ook de 1.108 pk sterke motoren van de Taycan Turbo GT?

Onze 5 favoriete details van de Alfa Romeo Junior (ex-Milano) 2024

Onze 5 favoriete details van de Alfa Romeo Junior (ex-Milano) 2024

De ex-Alfa Romeo Milano heeft enkele mooie troeven die voor zich spreken.

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda trakteert zichzelf op een nieuw vlaggenschip met plaats voor 7 personen: dit is de SUV CX-80, die boven de CX-60 en CX-5 komt te staan.

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Net als de kleinere C3 zal deze nieuwe Citroën C3 Aircross beschikbaar zijn op benzine, als hybride en als volledig elektrische versie!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km