De resultaten van de JD Power-betrouwbaarheidsenquête zijn opmerkelijk. Volgens het onderzoek scoren de Duitse premiummerken niet zo goed.

Francois Piette
5/10/2017 13:37:15

De studie wordt regelmatig uitgevoerd bij Britse chauffeurs van auto’s tussen 12 en 36 maanden oud. Ze peilt naar de problemen die de chauffeurs zijn tegengekomen in de laatste 12 maanden op vlak van rijden, bediening, multimedia, klimaatregeling, koetswerk, interieur, motor, overbrenging, enzovoort. De resultaten zijn minder goed dan je zou verwachten voor de Duitse merken…

Aan de kop van het klassement staan Kia en Volvo, die beide 83 opmerkingen per 100 auto’s lieten optekenen. Een uitstekende score als je weet dat het gemiddelde 131 bedraagt. Skoda neemt de derde plaats op het podium in, nipt voor de onvermijdelijke Aziaten Suzuki, Hyundai en Toyota. Aan de andere kant van het klassement zijn de resultaten opmerkelijk: Land Rover, Audi en BMW zijn de hekkensluiters, met resultaten van respectievelijk 175, 187 en 198.

Goed om weten

Toch moeten we de resultaten enigszins relativeren: omdat die merken vaak als eerste met bepaalde uitrusting komen, onder meer op vlak van multimedia, lopen ze logischerwijs meer risico op problemen dan minder prestigieuze merken. Meer uitrusting betekent ook meer kans op problemen. Toch doet Mercedes, nochtans ook geen laatkomer op vlak van nieuwe snufjes, aanzienlijk beter: met een gemiddelde van 129 doen deze Duitsers net iets beter dan het gemiddelde.

Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.