Binnenkort terug rotatiemotoren bij Mazda!

Helaas niet in een sportieve coupé, wel als ‘range extender’ voor de MX-30.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 25 november 2022
  • Elektrisch


Mazda en rotatiemotoren, het is een lange geschiedenis. Van de Cosmo over de legendarische RX-7 en als voorlopig laatste model de RX-8… de rotatie- of ‘Wankelmotor’ is niet weg te denken bij het Japanse merk. Alleen werd hij samen met de RX-8 geschrapt wegens te vervuilend en te dorstig. Gek genoeg krijgt hij nu een tweede leven in een milieuvriendelijke toepassing.

Wereldpremière in Brussel

Mazda zal op het Salon van Brussel in wereldpremière zijn elektrische de MX-30 voorstellen die gebruikmaakt van een rotatiemotor als Range Extender. De MX-30 mag dan wel een goede auto zijn, met zijn batterij met een capaciteit van amper 35,5 kWh is hij voor veel mensen geen optie omwille van het te beperkte rijbereik van zo’n 200 km. Maar met een rotatiemotor die dienstdoet als generator om de batterij op te laden, is dat beperkte rijbereik geen issue meer.


Bij de MX-30 R-EV, voor Rotary-Electric Vehicle, zullen de wielen altijd elektrisch aangedreven worden. De rotatiemotor zal daarbij enkel gebruikt worden om de batterij op te laden als die bijna leeg is. Niet zoals bij de Nissan Qashqai e-Power (waarbij de wielen wel puur aangedreven worden door een elektromotor, maar waarbij de batterijen niet via een laadkabel opgeladen kunnen worden), maar wel zoals bij de BMW i3 Range Extender, die je via een laadkabel oplaadt en waarbij de benzinemotor enkel het bestaande laadniveau op pijl houdt. Een batterij die een relatief ruim elektrisch rijbereik mogelijk maakt dus, met een verbrandingsmotor als back-up voor langere ritten zonder ‘range anxiety’. De rotatiemotor, die in de MX-30 een beperkt vermogen zou krijgen, is ideaal voor dit soort toepassingen. Hij is compact en licht, produceert zo goed als geen trillingen, en kan door te draaien aan een constant toerental zuinig, proper en betrouwbaar zijn werk doen. 

Afspraak midden januari op het Autosalon van Brussel voor alle details.


Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Mazda? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Mazda-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Mazda.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Tesla Model 3 Performance is terug van weggeweest!

Tesla Model 3 Performance is terug van weggeweest!

De gloednieuwe Performance-versie van de Tesla Model 3 levert 460 pk en sprint van 0 tot 100 km/u in 3,1 seconden, met nog steeds 528 km autonomie.

Focus op Volkswagens MIB4: ChatGPT, IDA en meer

Focus op Volkswagens MIB4: ChatGPT, IDA en meer

De nieuwste evolutie van Volkswagens infotainmentsysteem is meer dan enkel een groter scherm. Dankzij MIB4 heb je nu de kracht en kennis van AI binnen handbereik dankzij een eenvoudig stemcommando.

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km