BMW en Mercedes gebruiken chiptekort om prijzen te verhogen

De hogere autoprijzen als gevolg van het tekort aan halfgeleiders blijkt een zegen voor de premium autobouwers.

  • Troubleyn  Bert Troubleyn Bert
  • 13 september 2021
  • Sector

Nu de hele auto-industrie kreunt onder een tekort aan halfgeleiders om elektronische systemen in moderne wagens te laten functioneren, geven een aantal constructeurs bij hun leveringen voorrang aan duurdere modellen met grotere winstmarges. Of anders gezegd: hoe meer geld je op tafel legt voor je nieuwe auto, des te sneller mag je je sleutels in ontvangst nemen. Ook BMW en Mercedes passen die techniek toe en dat heeft een aantal belletjes doen rinkelen bij de boekhouding van beide merken. In een interview met de Financial Times zegt Harald Wilhelm, financieel directeur van Daimler: “We gaan bewust minder leveren dan er vraag is en tegelijk gaan we het hogerop zoeken, aan de meer luxueuze kant van de markt.” Dat laatste is geen nieuws, want al een jaar geleden heeft de R&D-baas van het merk verklapt dat het afstand zou gaan nemen van de kleinere modellen.

Ook bij BMW heeft men het licht gezien: “We hebben de voorbije 24 maand een forse verbetering gezien in ons vermogen om onze prijs te stellen […] de bedoeling is duidelijk om de manier waarop we ons aanbod beheren aan te houden zodat we ons prijsstellingsvermogen op het huidige peil kunnen houden,” zo zei Nicolas Peter, de evenknie van Harald Wilhelm bij BMW.

In mensentaal: door het tekort aan halfgeleiders zijn rijkere klanten bereid om meer geld neer te tellen om hun wagens sneller te krijgen. BMW en Mercedes hebben dat goed begrepen en gaan zich dus meer op die duurdere segmenten concentreren en daarbij het aanbod kunstmatig lager houden dan de vraag. “Als de autosector gemiddeld 1 procent minder korting moet geven, levert dat wereldwijd 20 miljard dollar extra winst op,” zo berekende Arndt Ellinghorst van onderzoeksbureau Bernstein. Wie kan de Duitse premiumconstructeurs ongelijk geven?

Bron: Motor1.com

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:


Meer lezen over:

Troubleyn  Bert
Over de auteur: Troubleyn Bert Bert Troubleyn kreeg de liefde voor de auto door zijn moeder ingelepeld. Hij is vooral geboeid door technologische innovatie en door de feiten achter de hypes.
Dat uit zich in een garage waar een hedendaagse elektrische auto broederlijk naast een BMW 8-Reeks uit 1992 staat.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Tesla Model 3 Performance is terug van weggeweest!

Tesla Model 3 Performance is terug van weggeweest!

De gloednieuwe Performance-versie van de Tesla Model 3 levert 460 pk en sprint van 0 tot 100 km/u in 3,1 seconden, met nog steeds 528 km autonomie.

Focus op Volkswagens MIB4: ChatGPT, IDA en meer

Focus op Volkswagens MIB4: ChatGPT, IDA en meer

De nieuwste evolutie van Volkswagens infotainmentsysteem is meer dan enkel een groter scherm. Dankzij MIB4 heb je nu de kracht en kennis van AI binnen handbereik dankzij een eenvoudig stemcommando.

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km