BMW en Mercedes verkopen Share Now aan Stellantis

De ‘free-floating’ autodeeldienst zal toegevoegd worden aan het aanbod van Stellantis-dochter Free2Move.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 04 mei 2022
  • Sector

Het businessmodel rond ‘free-floating’ autodiensten zoals Share Now is een moeilijk verhaal. Op zich is het idee nobel: je pikt een auto eender waar in de stad op en laat hem eender waar in dezelfde stad achter en betaalt per gebruikte minuut. Een handige ‘last-mile’ aanvulling op het openbaar vervoer of voor stadsbewoners die sporadisch een auto nodig hebben. Maar de operationele kosten voor de uitbaters de liggen hoog. Het in 2008 door Mercedes opgerichte Car2Go en het in 2011 door BMW opgerichte DriveNow fuseerden daarom in 2019 tot Share Now. Het aantal steden waarin de dienst aangeboden werd, werd beperkt en de Noord-Amerikaanse tak werd opgedoekt.

Ami to the rescue?

Nu wordt de resterende Europese operatie dus verkocht aan Stellantis. De Frans-Italiaans-Amerikaanse autogroep werkt aan een uitbreiding van zijn Free2Move mobiliteitsplatform en voegt met de overname 14 grote Europese steden en 10.000 voertuigen toe aan de bestaande Free2move-autodeelvloot van 2.500 voertuigen. De uitbreiding moet bijdragen aan de groei van Free2Move (dat ook huur- en leasewagens en oplaadoplossingen aanbiedt), met als doel 15 miljoen actieve gebruikers en een netto-omzet van € 2,8 miljard tegen 2030.

Hoe Free2Move de dienstverlening op een financieel haalbare manier wil aanbieden is nog niet helemaal duidelijk. Misschien is de Citroën Ami (of de Opel-kloon), die samen met de Fiat 500 gebruikt wordt op de foto bij het persbericht over de overname, een sleutel tot de haalbaarheid. Het kleine elektrische wagentje heeft een top van amper 45 kilometer per uur, maar dat is in de stad zelden een probleem, en de beperkte afmetingen zijn er ook een troef tijdens verplaatsingen en bij het parkeren. Bovendien liggen de operationele kosten zoals elektriciteitsverbruik, onderhoud en herstellingen een stuk lager, waardoor het financiële kostenplaatje misschien draaglijker is dan voor BMW en Mercedes. De Ami wordt door Free2Move trouwens al ingezet in onder andere Parijs en een aantal Amerikaanse steden.

Niet in België

In Belgische steden is op dit moment noch Share Now, noch de free-floating autodeeldienst van Free2Move beschikbaar. In Antwerpen en Brussel biedt onder andere Poppy een alternatief, of Cambio, dat in meerdere steden opereert met vaste standplaatsen in plaats van een free-floating systeem.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Stellantis.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
De nieuwe BMW X3 warmt zich op

De nieuwe BMW X3 warmt zich op

BMW laat ons watertanden met enkele foto's en details over zijn nieuwe SUV X3, die al binnen enkele weken officieel wordt voorgesteld.

Scoop: elektrische Mercedes C-Klasse opnieuw betrapt

Scoop: elektrische Mercedes C-Klasse opnieuw betrapt

Na hem eerst te hebben gespot bij Mercedes, lijkt de volledig elektrische tegenhanger van de C-Klasse nu zijn wintertests te ondergaan.

Ford Mustang: twee speciale versies in Europa voor 60ste verjaardag

Ford Mustang: twee speciale versies in Europa voor 60ste verjaardag

Om de 60ste verjaardag van de Mustang te vieren, kondigt Ford twee nieuwe speciale versies aan voor de Europese markt. Maar ook de Mustang GTD komt onze kant op!

Nissan Qashqai: nieuw samoeraigezicht!

Nissan Qashqai: nieuw samoeraigezicht!

De Nissan Qashqai krijgt een facelift voor 2024. De compacte SUV geniet van nieuwe technologie en een sterk vernieuwd design, dat zijn inspiratie haalt bij de oude Japanse krijgers.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km