BMW en Mercedes verkopen Share Now aan Stellantis

De ‘free-floating’ autodeeldienst zal toegevoegd worden aan het aanbod van Stellantis-dochter Free2Move.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 04 mei 2022
  • Sector
  • 1.753 weergaven

Het businessmodel rond ‘free-floating’ autodiensten zoals Share Now is een moeilijk verhaal. Op zich is het idee nobel: je pikt een auto eender waar in de stad op en laat hem eender waar in dezelfde stad achter en betaalt per gebruikte minuut. Een handige ‘last-mile’ aanvulling op het openbaar vervoer of voor stadsbewoners die sporadisch een auto nodig hebben. Maar de operationele kosten voor de uitbaters de liggen hoog. Het in 2008 door Mercedes opgerichte Car2Go en het in 2011 door BMW opgerichte DriveNow fuseerden daarom in 2019 tot Share Now. Het aantal steden waarin de dienst aangeboden werd, werd beperkt en de Noord-Amerikaanse tak werd opgedoekt.

Ami to the rescue?

Nu wordt de resterende Europese operatie dus verkocht aan Stellantis. De Frans-Italiaans-Amerikaanse autogroep werkt aan een uitbreiding van zijn Free2Move mobiliteitsplatform en voegt met de overname 14 grote Europese steden en 10.000 voertuigen toe aan de bestaande Free2move-autodeelvloot van 2.500 voertuigen. De uitbreiding moet bijdragen aan de groei van Free2Move (dat ook huur- en leasewagens en oplaadoplossingen aanbiedt), met als doel 15 miljoen actieve gebruikers en een netto-omzet van € 2,8 miljard tegen 2030.

Hoe Free2Move de dienstverlening op een financieel haalbare manier wil aanbieden is nog niet helemaal duidelijk. Misschien is de Citroën Ami (of de Opel-kloon), die samen met de Fiat 500 gebruikt wordt op de foto bij het persbericht over de overname, een sleutel tot de haalbaarheid. Het kleine elektrische wagentje heeft een top van amper 45 kilometer per uur, maar dat is in de stad zelden een probleem, en de beperkte afmetingen zijn er ook een troef tijdens verplaatsingen en bij het parkeren. Bovendien liggen de operationele kosten zoals elektriciteitsverbruik, onderhoud en herstellingen een stuk lager, waardoor het financiële kostenplaatje misschien draaglijker is dan voor BMW en Mercedes. De Ami wordt door Free2Move trouwens al ingezet in onder andere Parijs en een aantal Amerikaanse steden.

Niet in België

In Belgische steden is op dit moment noch Share Now, noch de free-floating autodeeldienst van Free2Move beschikbaar. In Antwerpen en Brussel biedt onder andere Poppy een alternatief, of Cambio, dat in meerdere steden opereert met vaste standplaatsen in plaats van een free-floating systeem.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mazda CX-60 krijgt een sterkere… diesel!

Mazda CX-60 krijgt een sterkere… diesel!

De zescilinder komt er in twee versies, met tot 254 pk en 550 Nm.

De Bronco komt naar Europa!

De Bronco komt naar Europa!

Ford zal hem volgend jaar in beperkte aantallen invoeren. Maar hoeveel stuks en aan welke prijs?

Renault 5 Diamant: restomod als voorsmaakje

Renault 5 Diamant: restomod als voorsmaakje

De iconische Renault 5 krijgt een moderne make-over om zijn elektrische toekomst voor te bereiden. En hij wordt geveild voor het goede doel!

Aanbevolen tests voor jou

3,7 /5 Test: Toyota bZ4X, geruststellen

Test: Toyota bZ4X, geruststellen

De bZ4X wordt Toyota’s eerste EV in Europa voor productie op grote schaal. Met een garantie van liefst 10 jaar moet hij sceptici over de streep trekken. Heeft hij nog andere troeven?

3,2 /5 Test: Ford Tourneo Connect, zeer goed opgevoed!

Test: Ford Tourneo Connect, zeer goed opgevoed!

Ford heeft de Volkswagen Caddy naar eigen smaak herwerkt om hem aan te bieden als Tourneo Connect. Een gezinstransporter met 7 plaatsen op een moderne, praktische en comfortabele basis.

3,5 /5 Eerste test: Nissan Juke Hybrid, eenvoudig complex!

Eerste test: Nissan Juke Hybrid, eenvoudig complex!

De sprankelende Juke erft de ‘complexe’ aandrijflijn van zijn Franse neefje, de Captur. Complex, ja, maar hij laat zich probleemloos temmen!

3,6 /5 Test: Citroën C5 Aircross, volwassen look

Test: Citroën C5 Aircross, volwassen look

Het design van de Franse SUV evolueert naar een rijpere en soberdere stijl. Maar beschikt hij nog altijd over zijn sublieme ‘gewatteerde’ ophangingscomfort?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Zoveel kosten de nieuwe Kia Niro HEV, PHEV en EV

Zoveel kosten de nieuwe Kia Niro HEV, PHEV en EV

De nieuwe generatie van de uitsluitend geëlektrificeerd aangedreven Kia is er. Maar tegen welke prijs?

Te koop: twee Lotussen van één van de grootste F1-legendes!

Te koop: twee Lotussen van één van de grootste F1-legendes!

Deze Lotus Cortina en Lotus Elan zijn zonder twijfel enkele van de belangrijkste ‘wegmodellen’ uit de geschiedenis van Lotus. De twee exemplaren hebben de reputatie van het merk gemaakt!

Te koop: 3 prototypes van de Ferrari LaFerrari!

Te koop: 3 prototypes van de Ferrari LaFerrari!

Voor zijn veiling in Monterey heeft Mecum Auctions 3 ontwikkelingsprototypes van de LaFerrari gevonden! Elk exemplaar vertegenwoordigt een belangrijke fase in de ontwikkeling van de hypercar van het merk met het steigerende paard.

Te koop: “De beste Ferrari ooit gebouwd” volgens Enzo

Te koop: “De beste Ferrari ooit gebouwd” volgens Enzo

Deze Ferrari 410 Sport Spider Scaglietti, een brutale machine, om niet te zeggen dodelijk in de handen van niet-experts, zou “de beste auto ooit gebouwd” zijn volgens de stichter van het merk, Enzo Ferrari! Zegt dit model je wel niets? Goed nieuws: hij staat te koop...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 19.571

Benzine, Automaat

€ 27.490
2022
5 km

Benzine, Automaat

€ 44.490
2022
5 km

Diesel, Automaat

€ 55.990
2022
5 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Manueel

€ 20.900
2018
54.490 km

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km

Benzine, Automaat

€ 17.790
2017
10.571 km

Benzine, Automaat

€ 29.999
2021
24.756 km