Op het salon van Peking toont BMW deze 100% elektrische X3 als conceptcar. Onder deze iX3 schuilt een nieuwe modulaire elektrische architectuur die vanaf 2021 zijn weg zal vinden naar de rest van het gamma.

Jean-François Christiaens
25/04/2018

BMW’s conceptcar in Peking heet iX3, en kondigt in de eerste plaats de 100% elektrische versie aan van zijn populaire SUV, de X3. De iX3 is de eerste volledig elektrische BMW die op basis van een bestaand model uit het klassieke gamma wordt uitgewerkt. Hij zal worden gebouwd in de Chinese fabriek van Shenyang. Op termijn komt er een elektrisch gamma gebaseerd op klassieke BMW-modellen, dat parallel met de specifieke elektrische i-modellen zal worden ontwikkeld.

iNext

Onderhuids schuilt dan weer BMW’s elektrische strategie voor de komende jaren. De iX3 gebruikt namelijk de vijfde (!) generatie van het elektrische eDrive-systeem van BMW. De techniek wordt gegroepeerd onder het “iNext”-label en moet moduleerbaar en makkelijk aanpasbaar zijn aan alle aandrijvingen (voorwiel-, achterwiel en vierwielaandrijving) en koetswerken van de toekomstige BMW-modellen. iNext bevat onder meer een modern batterijpak met variabele grootte, en een nieuwe elektromotor met moduleerbaar vermogen en zonder zeldzame grondstoffen. Met deze basis zou BMW volledig elektrische of plug-inhybrideversies kunnen bouwen van al zijn toekomstige modellen.

70 kWh

BMW verwacht een elektrisch platform voor 2021, waarmee het een rijbereik van 700 kilometer wil aanbieden voor elektrische modellen en 100 kilometer voor plug-inhybrides. De iX3 bevat een elektromotor van 200 kW (272 pk) en een batterij van 70 kWh. Dat levert volgens de nieuwe WLTP-cyclus een rijbereik op van 400 kilometer. De batterij zou daarnaast aan een snellader (tot 150 kW) in amper 30 minuten volledig kunnen worden opgeladen.

Verbonden nieren

Deze conceptcar vertelt ook al meer over de visuele kenmerken van de elektrische “klassieke” modellen uit het BMW-gamma. Uiteraard komt er een “i”-logo en zijn er blauwe accenten. Maar BMW gebruikt ook andere stijldetails, zoals een radiatorrooster waarvan beide “nieren” in het midden met elkaar verbonden zijn.

Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.