CATL werkt aan natrium-ionbatterij voor massaproductie

Hoewel dit batterijtype geen revolutie teweeg zal brengen, biedt het wel een aantal mooie voordelen.
  • Troubleyn  Bert Troubleyn Bert
  • 06 augustus 2021

CATL, de grootse constructeur van lithiumbatterijen voor elektrische voertuigen met een marktaandeel van bijna 30 procent, heeft een nieuw soort batterij voorgesteld voor EV’s: natrium-ionbatterijen. Die hebben een aantal voordelen tegenover de lithium-ionbatterijen en lithium-ijzerfosfaatbatterijen die vandaag in de meeste stekkerwagens worden gebruikt. Zo zijn ze veel beter bestand tegen heel lage temperaturen, waardoor ze tijdens strenge winters en in koude klimaten minder rijbereik verliezen. Bovendien belooft CATL een flitsende oplaadtijd van 0 naar 80 procent in slechts 15 minuten bij kamertemperatuur, terwijl de andere soorten accu’s een graad of 40 tot 50 warm moeten zijn voor ze tot zo’n exploten in staat zijn.

Dichtheid

Waarom maken dan niet alle EV’s gebruik van natriumbatterijen? Omdat hun energiedichtheid veel lager is: CATL belooft tot 160 Wh per kilo batterijgewicht. Dat is half zoveel als de nieuwe generatie 4680-batterijen van Tesla. Maar CATL blijft investeren en hoopt over een paar jaar een dichtheid van 200 Wh/kilo te halen. Bovendien denkt de constructeur na over zogenaamde AB-batterijen, die twee soorten cellen in één pack combineren: natriumcellen voor een beter rendement en sneller opladen bij lage temperaturen, en lithiumcellen voor een grotere energiedichtheid. De eerste toepassingen in massaproductie zouden voor 2023 zijn, zo belooft het Chinese bedrijf.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Troubleyn  Bert
Over de auteur: Troubleyn Bert Bert Troubleyn kreeg de liefde voor de auto door zijn moeder ingelepeld. Hij is vooral geboeid door technologische innovatie en door de feiten achter de hypes.
Dat uit zich in een garage waar een hedendaagse elektrische auto broederlijk naast een BMW 8-Reeks uit 1992 staat.
Foto's ©: CATL.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Reportage: QUQUQ, een campervan in pakketvorm!

Reportage: QUQUQ, een campervan in pakketvorm!

In plaats van een ‘echte’ camper te moeten kopen, kan je ook tijdelijk de nodige accessoires in een op maat gemaakte module voor je auto aanschaffen. Zoals met de QUQUQ Busbox-4, speciaal gemaakt voor de meest lifestylegeoriënteerde EV van het moment: de VW ID. Buzz!

Mitsubishi XRT Concept: de toekomstige L200?

Mitsubishi XRT Concept: de toekomstige L200?

Deze Mitsubishi XRT Concept is de voorbode van de volgende L200. Hij komt op de markt in Thailand en vervolgens in de rest van Azië en Oceanië, maar zal hij tot Europa geraken?

Win een plaats als co-piloot in een Porsche GT3 of GT4!

Win een plaats als co-piloot in een Porsche GT3 of GT4!

Ben jij er klaar voor om de sensatie van je leven te ervaren? Vroom heeft 5 felbegeerde plaatsen veiliggesteld, zodat jij de co-piloot kan worden van een Porsche GT3 of GT4 tijdens de Porsche Club Francorchamps Days op 8 of 9 april. Wees er snel bij voordat deze unieke kans aan je voorbij gaat!

Volkswagen Polo G40: vergeten sportieveling met trompet!

Volkswagen Polo G40: vergeten sportieveling met trompet!

Een grote compressor in een kleine Polo? Dat klinkt als een verleidelijk recept, en het bewijst dat de Volkswagen-groep – met een klein duwtje in de rug – weldegelijk een echte funauto kan bouwen!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.999
2018
24.489 km