Toyota
Daarmee doen de Japanners het al voor het derde jaar op rij beter dan de Volkswagen groep.
Deze zomer ondergaat de in 2016 gelanceerde Citroën C3 een kleine verjongingskuur. De belangrijkste uiterlijke aanpassingen zijn te vinden op het radiatorrooster (waar een verchroomde snor is aangebracht), de led-koplampen en de hertekende Airbumps (de kunststof beschermplaten op de flanken). Verder belooft Citroën duidelijk meer personaliseringsmogelijkheden: het aantal mogelijke combinaties gaat van 33 naar 97.
De C3 verzorgt voor de gelegenheid ook zijn comfort nog meer door te kiezen voor nieuwe, zachtere ‘Advanced Comfort’-stoelen en een nieuwe armsteun voor de bestuurder.
Citroën maakt verder van de gelegenheid gebruik om ook vooraan parkeersensoren aan te bieden. Die waren tot op heden niet beschikbaar op de C3.
Onder de motorkap is geen groot nieuws te melden en komt er ook geen elektrische versie. De opgefriste C3 is er met de 1.2 PureTech-benzinedriecilinder van 83 of 110 pk en de 1.5 BlueHDI-diesel van 100 pk.
Daarmee doen de Japanners het al voor het derde jaar op rij beter dan de Volkswagen groep.
Het is niet makkelijk om slechts 5 exemplaren te kiezen uit de vele concept cars die het merk al heeft voorgesteld. Maar deze exemplaren onderscheiden zich elk op hun eigen manier van de rest.
Een copy paste-operatie die heel wat mensen de wenkbrauwen zal doen fronsen.
In de aanloop naar een volledige elektrificatie tegen 2030 is Ford bezig om zijn operaties in Europa te herzien. In de marge van het Salon van Brussel spraken we met Jon Williams, General Manager van Ford Blue Europe.