Citroën: de Xantia heeft 30 jaar op de teller staan!

Het is nog even wachten tot het ook het geval is voor de iets sportievere Activa-uitvoering, maar de eerste exemplaren van de Citroën Xantia kunnen nu officieel worden ingeschreven als oldtimer!

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 10 maart 2023
  • Divers

Op zijn zachtst gezegd kunnen we stellen dat de geschiedenis van Citroën rijk is aan bijzondere sedans, zowel qua uiterlijk als qua technologie, en dit alles gekenmerkt door een zeer zachte wegligging. Dit zijn eigenschappen waar de Xantia ook trots op kan zijn, nadat deze begin jaren negentig de fakkel overnam van de BX.

Italiaanse inspiratie

30 jaar geleden onthulde Citroën de Xantia tijdens het Autosalon van Genève. Deze ongewone sedan bracht een frisse wind in een segment dat werd gedomineerd door vrij klassieke lijnen. Haar uitstraling heeft de Xantia te danken aan een voorstel van het Italiaanse designhuis Bertone, dat werd afgewerkt door Citroën-ontwerper Daniel Abramson. De vloeiende lijnen, geïnspireerd op die van de grotere zus, de XM, die enkele jaren eerder werd gelanceerd (en ook ontworpen door Bertone), bleken een schot in de roos te zijn. De Xantia won namelijk in 1993 meteen de prijs voor "mooiste auto van het jaar".

Hydractive II, het paradepaartje

Maar naast haar fraaie lijnen viel de Xantia vooral op vanwege haar rijcomfort bij de marktintroductie. Haar geheime wapen? De combinatie van haar hydropneumatische ophanging, die Citroën op dat moment kenmerkte, en de integratie van elektronica uit haar high-end versies. De door de Xantia geïntroduceerde Hydractive II-ophanging maakte het mogelijk om te kiezen tussen twee soorten soepelheid van de ophanging. De ene modus was wat soepeler, de andere wat stugger. Afhankelijk van de rijomstandigheden kon je als bestuurder kiezen welke het beste past.

Activa: de kers op de taart

Deze technologie bereikte een hoogtepunt in 1994, met de onthulling van de Xantia Activa. Deze versie, waarvan zelfs een V6 uitgebracht werd, die tot op de dag van vandaag zeer gewild is, vervolledigt de Hydractive II-ophanging met twee cilinders die voorkomen dat de wagen een rolbeweging maakt die groter is dan 0,5°. In vaktermen wordt dit beroemde anti-rolsysteem "SC-CAR" genoemd. Dankzij deze innovatie kon de Xantia Activa destijds op een verbazingwekkend stabiele manier draaien.

1 326 259 exemplaren

Tussen 1993 en 2002 verkocht Citroën meer dan 1,3 miljoen exemplaren van de Xantia in Europa. De Xantia werd ook verkocht in China in 1996 en 1997, en bleef in Iran tot 2010 op de markt. De auto heeft veel ontwikkelingen doorgemaakt gedurende haar carrière, zoals de Activa-variant, de lancering van de break in 1995, het redesign van het model in 1997 en de primeur voor de PSA-groep met de 2,0 liter HDI-common rail diesel in 1998.

Op zoek naar een oldtimer?

Ben jij op zoek naar een oldtimer? Ontdek onze nieuwste zoekertjes voor oldtimers nu hier:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Land Rover viert 75ste verjaardag van de Defender met Lego

Land Rover viert 75ste verjaardag van de Defender met Lego

En voor deze speciale gelegenheid kan je jezelf een verjaardagscadeau kopen in de vorm van een bouwdoos. De bestellingen worden begin april geopend.

D’Ieteren: 75 jaar invoerder van Volkswagen in België

D’Ieteren: 75 jaar invoerder van Volkswagen in België

Op 17 maart 1948 ondertekenen Anciens Établissements D’Ieteren Frères en de Volkswagen-fabriek een invoercontract voor België. Het begin van een lang en spannend avontuur... waarvan nog veel interessante hoofdstukken geschreven zullen worden!

Ferrari Roma gaat uit zijn dak

Ferrari Roma gaat uit zijn dak

De ‘Dolce Vita’ gaat door bij Ferrari, nu ook in open lucht!

De Mazda MX-30 R-EV in 7 cijfers

De Mazda MX-30 R-EV in 7 cijfers

Met deze nieuwe ‘R-EV’-versie van de MX-30 kondigt Mazda de terugkeer aan van de wankelmotor naar de automarkt. We lichten deze originele insteek uit in 7 cijfers.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 28.490
2021
31.314 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Manueel

€ 28.990
2021
32.000 km