Coronavirus: ‘paradoxaal’ advies van de VAB

Sinds de lockdownmaatregelen zijn ingevoerd stelt de VAB veel meer problemen vast met autobatterijen. De mobiliteitsorganisatie stelt echter een remedie voor… die je wel een boete kan opleveren.
  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 06 april 2020
  • Divers

De combinatie van auto’s die lang stilstaan, die slechts korte afstanden rijden en koude nachten blijkt een negatief effect te hebben op batterijen. In een ‘normale’ periode raadt VAB om batterijproblemen te vermijden aan om een dertigtal kilometer aan constante snelheid te rijden. Maar in deze lockdownperiode kan die maatregel natuurlijk niet worden toegepast.

De mobiliteitsorganisatie komt daarom met een alternatieve oplossing, die echter even illegaal is: VAB suggereert om je motor een kwartier lang aan 1.500 o/m te laten draaien. Maar volgens artikel 8.6 van de wegcode mag een motor niet in vrijloop draaien tenzij wanneer dat technisch noodzakelijk is. Je loopt het risico op een boete van 130 euro met onmiddellijke inning.

De betekenis van “noodzakelijk” is natuurlijk een kwestie van interpretatie van de controlerende agent. Al gaan we ervan uit dat bestuurders in deze moeilijke periode op wel wat toegeeflijkheid zullen mogen rekenen. Je mag je batterij trouwens ook opladen als je auto op een privé-oprit of in een garage staat. Vergeet dan echter niet om de deur open te laten.

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Tesla Model 3 Performance is terug van weggeweest!

Tesla Model 3 Performance is terug van weggeweest!

De gloednieuwe Performance-versie van de Tesla Model 3 levert 460 pk en sprint van 0 tot 100 km/u in 3,1 seconden, met nog steeds 528 km autonomie.

Smart #5: concept van een grote terreinwagen

Smart #5: concept van een grote terreinwagen

Smart onthult de conceptcar #5 in première op het autosalon van Peking, een middelgrote SUV die ook naast de gebaande paden op zijn gemak moet zijn.

Focus op Volkswagens MIB4: ChatGPT, IDA en meer

Focus op Volkswagens MIB4: ChatGPT, IDA en meer

De nieuwste evolutie van Volkswagens infotainmentsysteem is meer dan enkel een groter scherm. Dankzij MIB4 heb je nu de kracht en kennis van AI binnen handbereik dankzij een eenvoudig stemcommando.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km