Dacia Lodgy: niet veilig genoeg?

  • Van den Bogaert Robin
  • 28 november 2012

Dacia krijgt een veeg uit de pan van crashtestorganisator Euro NCAP. Bij de recentste botsproeven zet de nieuwe Lodgy monovolume zeer matige scores neer.

Volgens Euro NCAP bespaart Dacia te veel op de veiligheid en presteert de Lodgy “op alle veiligheidsvlakken onder de middelmaat”. De dwarsbalk bovenaan de voorruit vervormde sterk bij de frontale crash en het dak plooide omhoog aan de B-stijl. Ook vervormden de vloer achteraan en de transmissietunnel te sterk naar de mening van Euro NCAP. Bovendien kan de bescherming van kinderen niet tippen aan het imago van gezinswagen dat de Lodgy uitdraagt.

Ten slotte besloot Dacia – net voor de wettelijke verplichting in Europa van kracht werd – om de elektronische stabiliteitscontrole niet standaard te monteren. In België betaal je 250 euro extra voor deze reddende engel die de auto uit een slip haalt. 

“Teleurstellend”

Resultaat: slechts drie sterren voor de Lodgy, terwijl alle andere deelnemers het maximum van vijf sterren kregen. Michiel van Ratingen, secretaris-generaal van Euro NCAP: “Het is teleurstellend om te zien dat de Lodgy zo slecht scoort in onze tests, precies één week nadat de Sandero, die in Zuid-Amerika onder het merk Renault wordt verkocht, maar één ster haalde bij Latin NCAP.”

“De Lodgy is een budgetauto en klanten aanvaarden een compromis qua comfort en prestaties, maar niet qua veiligheid. Euro NCAP vindt dat de veiligheid van inzittenden voorop moet staan, ongeacht hoeveel ze betaald hebben voor hun auto”, zegt de secretaris-generaal.

Andere modellen

Behalve de Lodgy werden de Fiat 500L, de Ford Fiesta en Kuga, de Hyundai Santa Fe, de Mercedes A-Klasse, de Mitsubishi Outlander, de Range Rover, de Opel Mokka, de Seat Leon en Toledo, de Skoda Rapid, de Subaru Forester, de Volkswagen Golf en de Volvo V60 Plug-in Hybrid getest. Allemaal met een score van vijf sterren.

Meer lezen over:

Over de auteur: Van den Bogaert Robin
Foto's ©: Manufacturer. Source ©: Euro NCAP.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Tesla Model 3 Performance is terug van weggeweest!

Tesla Model 3 Performance is terug van weggeweest!

De gloednieuwe Performance-versie van de Tesla Model 3 levert 460 pk en sprint van 0 tot 100 km/u in 3,1 seconden, met nog steeds 528 km autonomie.

Smart #5: concept van een grote terreinwagen

Smart #5: concept van een grote terreinwagen

Smart onthult de conceptcar #5 in première op het autosalon van Peking, een middelgrote SUV die ook naast de gebaande paden op zijn gemak moet zijn.

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Focus op Volkswagens MIB4: ChatGPT, IDA en meer

Focus op Volkswagens MIB4: ChatGPT, IDA en meer

De nieuwste evolutie van Volkswagens infotainmentsysteem is meer dan enkel een groter scherm. Dankzij MIB4 heb je nu de kracht en kennis van AI binnen handbereik dankzij een eenvoudig stemcommando.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km