Dacia Manifesto, vrolijk toekomstperspectief

De Manifesto concept car wil een (rijdend) laboratorium zijn boordevol ideeën voor de toekomst van Dacia. Een ‘economisch en ecologisch’ performante toekomst. Maar vooral ook één die fun uitstraalt en apart is!

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 16 september 2022
  • Toekomst
  • 3.066 weergaven

Na een nieuw logo en aan andere look voor zijn dealernetwerk toont Dacia nu de Manifesto concept car. Met dit originele voertuig kan het Roemeense merk "zijn unieke visie op een essentiële, coole, robuuste, betaalbare en ecologisch efficiënte auto" herbevestigen.

Laboratorium

Dit buggy-achtige model, dat officieel getoond zal worden op de komende Autosalon van Parijs, wil Dacia vooral in een nieuw licht tonen. Eerder (zeer) rationeel en klassiek in zijn benadering van de auto, rukt het 'goedkope' merk van de Renault-groep zich op deze manier los uit het traditionele keurslijf. 

Dat we deze Manifest in zijn huidige staat waarschijnlijk nooit op onze wegen zullen zien, dat moeten we er niet bij vertellen. Maar het is niettemin een laboratorium voor allerlei ideeën, waarvan sommige gebruikt zouden kunnen worden op de Dacia-modellen van morgen. Afwachten welke ideeën het zullen halen....

Nomadische verstraler

Naast het ontbreken van een voorruit en deuren "om op te gaan in de natuur", is er een "multifunctioneel werkvlak" dat de traditionele achterklep vervangt. De concept car heeft ook een afneembare verstraler vooraan ("waarom twee gebruiken als één genoeg is om goed te verlichten", zegt Dacia stoïcijns) die zo dienst kan doen als zaklamp. Er zijn ook lekvrije "niet-pneumatische" banden die de hele levensduur van het voertuig meegaan.

Slaapzakken

Ook aan boord gaan de ideeën alle kanten op. Het interieur is waterdicht en dus wasbaar. De afneembare zetelhoes kan in enkele seconden worden omgetoverd tot een slaapzak. Het interieur is ook voorzien van natuurlijke materialen, zoals kurk voor het dashboard. Er is ook een montagesysteem aan boord waaraan een reeks accessoires kan worden bevestigd. Deze innovatie, die de naam 'YouClip' draagt, zal terug te vinden zijn op toekomstige productiemodellen van Dacia. Hetzelfde geldt voor de 'Bring your Own Device' benadering, waarmee de smartphone volledig in het dashboard kan worden geïntegreerd.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Dacia? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Dacia-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Top 5 van de meest originele concept cars van Porsche

Top 5 van de meest originele concept cars van Porsche

Het is niet makkelijk om slechts 5 exemplaren te kiezen uit de vele concept cars die het merk al heeft voorgesteld. Maar deze exemplaren onderscheiden zich elk op hun eigen manier van de rest.

En de grootste autogroep wereldwijd is… Toyota

En de grootste autogroep wereldwijd is… Toyota

Daarmee doen de Japanners het al voor het derde jaar op rij beter dan de Volkswagen groep.

5 Vragen aan Jon Williams: Ford verdwijnt niet uit Europa

5 Vragen aan Jon Williams: Ford verdwijnt niet uit Europa

In de aanloop naar een volledige elektrificatie tegen 2030 is Ford bezig om zijn operaties in Europa te herzien. In de marge van het Salon van Brussel spraken we met Jon Williams, General Manager van Ford Blue Europe.

De Mitsubishi Colt doet een beroep op de diensten van de Renault Clio

De Mitsubishi Colt doet een beroep op de diensten van de Renault Clio

Een copy paste-operatie die heel wat mensen de wenkbrauwen zal doen fronsen.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 34.490
2021
21.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Manueel

€ 28.990
2021
30.000 km