Daimler stopt met waterstofauto’s

Op een paar uitzonderingen na lijken steeds meer autoconstructeurs de waterstoftechnologie te laten vallen.
  • Troubleyn  Bert Troubleyn Bert
  • 23 april 2020

Daimler stopt met waterstofauto’s

In het voorjaar liet de VW-groep nog weten dat het waterstoftechnologie voor personenwagens niet levensvatbaar vond. Honda heeft eind vorig jaar laten verstaan dat het zijn waterstofontwikkeling in de koelkast plaatst. En nu laat ook Daimler (het moederhuis van Mercedes en Smart) weten dat het geen geld meer wil steken in brandstofceltechnologie voor personenwagens. De Duitse groep werkt al sinds 2013 samen met Ford en Nissan aan de technologie, maar geeft dat programma nu op. In januari zei onderzoeksleider Markus Schäfer van Daimler nog: “Brandstofcellen werken uitstekend. We zitten alleen met een kostenprobleem en dat hangt samen met de schaal. We hebben volume nodig”. Afgelopen week vertelde hij echter iets heel anders aan Automotive News: “Waterstofauto’s zijn minstens dubbel zo duur om te produceren als vergelijkbare elektrische auto’s. Daardoor kan de verkoopprijs nooit de kostprijs dekken”.

Daimler stopt met waterstofauto’s

GLC F-Cell

Begin vorig jaar is Mercedes nog begonnen met een productie in beperkte reeks van de GLC F-Cell, een kruising tussen een plug-inhybride en een waterstofauto. De laatste exemplaren worden nu aan klanten geleverd en de productie wordt gestopt. De politie van de Duitse stad Osnabrück heeft trouwens net een waterstofauto gekocht om te patrouilleren in de stad. Geen Mercedes GLC F-Cell, maar een… Hyundai Nexo.

Daimler stopt met waterstofauto’s

Doorbijters

Daarmee krimpt het aantal constructeurs dat nog actief met waterstof voor personenwagens is zienderogen. De Hyundai-groep zegt er nog volop in te geloven en Toyota lanceert heel binnenkort de derde generatie van zijn waterstofauto Mirai. BMW heeft een samenwerkingsakkoord met Toyota om samen verder te werken aan de technologie en wil een X5 met een brandstofcel op de markt brengen.

Daimler stopt met waterstofauto’s
Daimler stopt met waterstofauto’s

Vrachtwagens

Toch geeft Daimler de technologie niet helemaal op. Voor personenwagens zijn brandstofcellen te duur en te inefficiënt, maar voor grote en zware voertuigen zoals vrachtwagens of bussen op waterstof ziet de groep wel nog een toekomst. Afgelopen dinsdag kondigde Daimler daarom aan samen met Volvo Trucks aan brandstofceltechnologie voor vrachtwagens te gaan werken. Maar dat gaat veel geld kosten. De eerste investering van 200 miljoen euro zal volgens Martin Daum, CEO van Daimler Trucks, “absoluut niet volstaan” om het productiestadium te halen.

Meer lezen over:

Troubleyn  Bert
Over de auteur: Troubleyn Bert Bert Troubleyn kreeg de liefde voor de auto door zijn moeder ingelepeld. Hij is vooral geboeid door technologische innovatie en door de feiten achter de hypes.
Dat uit zich in een garage waar een hedendaagse elektrische auto broederlijk naast een BMW 8-Reeks uit 1992 staat.
Foto's ©: Osnabrücker Polizei.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Net als de kleinere C3 zal deze nieuwe Citroën C3 Aircross beschikbaar zijn op benzine, als hybride en als volledig elektrische versie!

Chinese EV's verkopen niet en stapelen zich op in Europese havens

Chinese EV's verkopen niet en stapelen zich op in Europese havens

De havenautoriteiten beginnen onder druk te staan.

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda trakteert zichzelf op een nieuw vlaggenschip met plaats voor 7 personen: dit is de SUV CX-80, die boven de CX-60 en CX-5 komt te staan.

De nieuwe BMW X3 warmt zich op

De nieuwe BMW X3 warmt zich op

BMW laat ons watertanden met enkele foto's en details over zijn nieuwe SUV X3, die al binnen enkele weken officieel wordt voorgesteld.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km