Dan toch Nederlandse Rivian-modellen?

Het Amerikaanse Rivian, dat elektrische SUV’s en pick-ups maakt, is in gesprek met het Nederlandse VDL Nedcar om te bekijken of het daar zijn voertuigen voor Europa kan bouwen.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 28 december 2021
  • Sector

De interesse van Rivian in een samenwerking met het Nederlandse bedrijf, is goed nieuws voor VDL Nedcar. De onafhankelijke autofabriek, waar op dit moment Mini’s en de BMW X1 gebouwd worden voor BMW, kreeg immers onlangs te horen dat Canoo dan toch niet op hen zou rekenen voor zijn Europese productie. En BMW stopt in 2023 ook de samenwerking, waardoor er meer dan 4.000 banen op de tocht stonden.

Hoop doet leven

Maar nu is er dus nieuwe hoop in Rivian. De directie heeft de gesprekken met het Amerikaanse merk bevestigd aan zijn personeel. Wat die uiteindelijk zullen opleveren, dat is nog koffiedik kijken. Zelfs in het thuisland verloopt de productie van de R1S en R1T voorlopig nog maar aan een heel traag tempo, en Rivian doet het ook niet zo goed op de beurs na de aankondiging van rode kwartaalcijfers. De gesprekken kunnen dus een middel zijn om het vertrouwen van beleggers in een snelle uitbreiding op te krikken, nadat het ook in de VS de bouw van een nieuwe fabriek aankondigde.

En dan zijn er nog praktische problemen in het Nederlands-Limburgse Born, waar VDL Nedcar gevestigd is. Volgens het bedrijf zou met de komst van Rivian een tweede productielijn nodig zijn. En daarvoor moet een bos gekapt worden, wat op verzet stuit bij omwonenden en milieuorganisaties. Of hoe een bedrijf met een klimaatvriendelijke visie ook hier milieuorganisaties tegen de borst stoot.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Rivian.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Opel Grandland 2024: elektrische SUV vol licht en energie

Opel Grandland 2024: elektrische SUV vol licht en energie

Opel heeft zijn grootste SUV Grandland vernieuwd voor 2024. Deze tweede generatie zit vol nieuwigheden voor het Duitse merk op vlak van licht, maar ook op vlak van elektrische technologie met een actieradius van 700 km.

Focus op Volkswagens MIB4: ChatGPT, IDA en meer

Focus op Volkswagens MIB4: ChatGPT, IDA en meer

De nieuwste evolutie van Volkswagens infotainmentsysteem is meer dan enkel een groter scherm. Dankzij MIB4 heb je nu de kracht en kennis van AI binnen handbereik dankzij een eenvoudig stemcommando.

Range Rover Electric speelt op ijs

Range Rover Electric speelt op ijs

Land Rover laat de eerste beelden zien van zijn toekomstige Range Rover Electric zonder camouflage, en vertelt ons meer over zijn innovatieve tractiecontrole.

Smart #5: concept van een grote terreinwagen

Smart #5: concept van een grote terreinwagen

Smart onthult de conceptcar #5 in première op het autosalon van Peking, een middelgrote SUV die ook naast de gebaande paden op zijn gemak moet zijn.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km