Dit zijn wellicht de minst politiek correcte auto’s op de markt. Ze zijn gigantisch, lopen over van vermogen en hebben meestal een dikke V8 biturbo onder de kap. Ziehier de krachtigste SUV’s.

Francois Piette
14/11/2017

1. Tesla Model X P100D: 612 pk

Dit is de krachtigste SUV uit dit lijstje én ook de enige die geen verbrandingsmotor heeft. Met deze Model X P100D kan Tesla qua prestaties een Ferrari 488 GTB het vuur aan de schenen leggen. Rijmt ecologie met furie?

2. Bentley Bentayga W12: 608 pk

Met de Bentayga wil Bentley de meest luxueuze SUV ter wereld op de markt zetten. Daarvoor ging het niet onbezonnen te werk: onder de kap huist een 6 liter grote W12 biturbo met niet minder dan 608 pk. Teveel van het goede? Dan is er nog altijd een V8 diesel…

3. Mercedes-AMG GLE (coupé) 63 S: 585 pk

Mercedes heeft een lange traditie van SUV’s met krachtige V8-motoren. Dat vermogen is alleen maar toegenomen. Hier vinden we nog de “oude” 5,5 liter grote V8 terug, die binnenkort vervangen zal worden door het nieuwe blok van 4 liter, maar dat nog heel wat in zijn mars heeft. 585 pk in deze S-versie bijvoorbeeld…

4. BMW X5/X6 M: 575 pk

Bij de eeuwige concurrent uit Beieren blijven ze niet bij de pakken zitten tegenover de AMG-armada. BMW heeft dus een M-versie van zijn X5 en X6, met een 4,4 liter grote V8 biturbo. De agressieve motor geeft deze SUV’s vleugels. Op zoek naar sport? Zoek niet verder.

Ex-aequo: Range Rover Sport SVR: 575 pk

De “Special Vehicles Operations”-afdeling bij Land Rover ontwierp deze waanzinnige Range Rover Sport. Onder de motorkap zit de 5 liter grote V8 met compressor van de Jaguar F-Type SVR. Met 575 pk en een bariton die de aarde doet beven levert deze SVR geen half werk. Het goede nieuws is dat hij nog steeds off-road kan.

6. Porsche Cayenne Turbo: 550 pk

De gloednieuwe Cayenne verliest kilo’s en krijgt een nieuwe V8 biturbo van 4 liter. “Slechts” 550 pk lijkt wat weinig vergeleken met de concurrentie, maar hij rijdt verrassend efficiënt. Binnenkort zou er een nog krachtigere “Turbo S” volgen…

7. Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio: 510 pk

Geen V8 hier, maar een V6. Maar die werd wel samen met Ferrari ontwikkeld. Dat belooft wat, zowel qua karakter als qua vermogen. En met 510 pk kan de Stelvio zijn concurrentie zeker aan. Dat bewijst zijn record van snelste SUV op de Duitse Nürburgring.

8. Jeep Grand Cherokee SRT: 468 pk

Heb je je sportieve SUV liever old school? Dat kan! Deze motor past in de klassieke Amerikaanse traditie: een V8 zonder franjes en zonder turbo. 468 paarden zorgen voor de nodige sensaties, en het weggedrag is heel wat anders dan dat van een kleine sportieveling.

9. Audi SQ7: 435 pk

Een V8 onder de kap, maar wel een die diesel drinkt! Toch klinkt hij, en zijn verbruik zal sceptici kunnen overtuigen. Toch niet? Kijk dan even naar het koppel: 900 Nm vanaf… 1.000 tpm.

10. Maserati Levante: 430 pk

Bizar genoeg wilde Maserati voor zijn eerste SUV zijn motoraanbod niet naar boven uitbreiden. De krachtigste versie is dus een V6 biturbo met 430 pk. Ruim voldoende voor rijplezier, en ook de klank mag er wezen. De grootste liefhebbers verkiezen weliswaar een V8. Nog even geduld?

Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.