Het lijkt wel in het bloed te zitten: ons koningshuis heeft het wel voor auto’s. Doorheen de geschiedenis reden ze met heel wat geweldige auto’s. Dit zijn de tien mooiste.

Francois Piette
11/07/2017

1. Porsche 911 Turbo Cabriolet

In 2010 bestelde Albert II een 911 Turbo van 500 pk. Hij sprong heel voorzichtig om met zijn auto en verkocht hem snel weer door, na er amper 10.000 kilometer mee gereden te hebben.

2. Aston Martin DB2/4 Vignale

Begin jaren 50 was de Aston Martin DB2/4 een auto voor kenners. Hij was minder krachtig, minder mooi en bijna dubbel zo duur als de Jaguar XK120, maar legde een evenwichtig weggedrag voor de dag. Koning Boudewijn was dus een echte kenner: hij had er twee, waaronder dit zeldzame exemplaar met Vignale-koetswerk.

3. Ferrari 342 America Cabriolet

Dit is wellicht de meest sensationele auto die ons koningshuis had. Er werden slechts 6 exemplaren van dit exclusieve model gebouwd, die allemaal verschilden van elkaar. Leopold III bestelde deze Ferrari in 1953 als cabriolet met koetswerk van Pinin Farina. Op speciale vraag kreeg hij een 4,5 liter V12. In 1955 verkocht Leopold hem.

4. Mercedes 600 Pullman Landaulet

In 1963 onthulde Mercedes wellicht de meest geavanceerde auto uit zijn tijd. Deze Landaulet werd door koning Boudewijn voor heel wat gelegenheden gebruikt, en werd ook ingeschakeld bij het huwelijk van Filip en Mathilde.

5. Packard One Twenty

Dit is de auto met het meest trieste verhaal. Aan boord van deze auto verloor Leopold III de controle over het stuur, in 1935 in Zwitserland. Koningin Astrid was op slag dood. De Packard was een van de eerste modellen, met een achtcilinder onder de kap.

6. De Tomaso Deauville

Dit is dan weer de meest originele auto uit de lijst. Deze Italiaanse luxeberline was eigendom van koning Boudewijn en zette stevige prestaties neer. Onder de motorkap huisde een grote Ford-V8.

7. BMW 507 Cabriolet

Koning Albert II was toen nog prins, maar had een geweldige auto. Aan boord van deze BMW 507 verwelkomde hij de jonge Paola, die vanuit Italië was geland op de militaire basis van Melsbroek.

8. Rolls-Royce Silver Ghost 40/50 HP

In 1923 kocht Leopold II deze geweldige Rolls-Royce Silver Ghost, die toen gold als de beste auto ter wereld. Dit model viel op door zijn afwerking, prestaties en stilte aan boord.

9. Bugatti Type 43

Leopold III had een voorliefde voor mooie auto’s. Voor deze Bugatti Type 43 bijvoorbeeld, een model dat rechtstreeks uit de autosport was afgeleid. De 2,3 liter grote achtcilinder produceerde 120 pk. Eind jaren 20 was dit specifieke vermogen ongezien. Daarom kocht de koning wellicht drie exemplaren van hetzelfde model…

10. Cadillac Series 62

Onze koningen waren lang geïnteresseerd in Amerikaanse auto’s. Naast de Packard was er ook een Lincoln Cabriolet en de geweldige Cadillac Eldorado van Leopold III in de jaren 70. Deze Cadillac uit 1960 diende onder meer als trouwvoertuig bij het huwelijk van koning Boudewijn en koningin Fabiola.

Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.