Johnny Hallyday was een rockster, een vleesgeworden legende, met volgens sommigen zelfs een goddelijke status. Hij was in elk geval een van de bekendste Franstaligen ter wereld. Deze ochtend overleed hij, maar hij liet veel na… Hij stond gekend om zijn grote liefde voor gemotoriseerd vervoer en had een knappe autocollectie. Wij hebben de 15 mooiste er uit gehaald.

Francois Piette
06/12/2017

1. Triumph TR3

Zijn eerste auto, die hij had voor hij 18 werd. In deze auto werd hij al snel een jeugdidool. Het is 1961 en Triumph past bij zijn imago: sportief, erg modieus en met een diepe stem.

2. Ferrari 250 GT California

Een van de meest gegeerde auto’s van het moment. Johnny kocht er een halverwege de jaren 1960. Hij ging echter niet zachtaardig om met zijn droomwagen: hij reed er bloedsnel mee en moest de auto daarom verschillende keren bij de carrossier binnenbrengen…

3. Ferrari 275 GTB

Johnny heeft altijd al een zwak gehad voor het merk met het steigerende paardje. Zo had hij ooit een van de beste Ferrari’s aller tijden. De V12 van 3,3 liter kon tot 300 pk ontwikkelen bij 8.000 o/m.

4. Iso Grifo

Als bewijs dat Johnny oprecht gepassioneerd was door auto’s, telt zijn aankoop van deze Iso uit 1965. Deze Italiaanse auto met een dikke Amerikaanse V8 wou rivaliseren met de traditionele Ferrari’s en Aston Martins, maar was veel minder bekend. Hij kocht zijn auto nieuw en het was de tweede die ooit is gemaakt uit een reeks van in totaal twaalf…

5. Lamborghini Miura

Dé supersportwagen uit de jaren 1960, die kon Johnny uiteraard niet laten staan. Deze uitzonderlijke auto veegde zijn voeten aan alle codes met zijn centraal achterin ingeplante V12 van 350 pk. Ook vandaag is het nog steeds een subliem meesterwerk. Johnny kocht de eerste Miura die in Frankrijk werd geleverd nieuw. Het was een witte en het was de dertiende Miura ter wereld. Hij liet er bijna het leven in toen hij aan hoge snelheid een boom raakte. Niet veel later kocht hij een tweede, deze keer een zwarte.

6. Ford Mustang

In een geniale marketingstunt zette Henry Chemin, de voorzitter van Ford Frankrijk, Johnny in 1967 aan het stuur van een Mustang 390 GT voor de rally van Monte Carlo. Een televisiereportage waarin we Johnny met zijn Mustang zien rondrijden op de openbare weg werd wereldberoemd. Naast hem zit zijn copiloot met een sigaret in de mond en een chronometer in de handen, terwijl achterin een journalist met camera zich zo goed mogelijk probeerde overeind te houden. Uiteraard droeg daarbij niemand een gordel en werden andere ‘civiele’ weggebruikers ingehaald… Andere tijden…

7. Citroën DS21

Tussen al die sportwagens stonden ook een paar gezinsauto’s. Zo had hij onder meer de meest formidabele Franse reiswagen ooit, de DS. Deze DS21 wordt nochtans geassocieerd met een drama: op 20 februari 1970 had hij er een ongeval mee waarbij zijn echtgenote van destijds, Sylvie Vartan, werd verminkt.

8. Porsche 935

De rockster bleef altijd gebeten door snelheid en hij probeerde zijn stuurkunsten steeds te verbeteren. Zo nam hij racelessen in een Porsche 935-racewagen geprepareerd door Jean-Marie Almeras.

9. Ferrari Testarossa

In de jaren 1980 werd de Testarossa het nieuwe jeugdidool. Johnny raakte gefascineerd door het exemplaar van een van zijn vrienden, liep naar de dichtstbijzijnde concessiehouder en bestelde hetzelfde model.

10. Porsche 928 GT

Begin jaren 1990 nam Johnny een van de beste GT’s aller tijden in ontvangst: de Porsche 928 GT. Toegegeven, de auto was toen al een beetje uit de mode, maar deze GT-versie was wel de moeite waard. Hij had een manuele versnellingsbak met korte verhoudingen, een geprepareerde ophanging, een tot 330 pk opgevoerde motor en dergelijke meer…

11. Ford GT

Begin jaren 2000 raakte Johnny ongetwijfeld gefascineerd door de nostalgische look van de Ford GT die deed denken aan de machtige GT40 uit de jaren 1960. Hij kocht zich een nachtblauw exemplaar met witte stripings en schreef hem in Luxemburg in.

12. Hummer

Johnny, dat is ook een beetje ‘the American dream’ op zijn Frans. Hij had dus ook een paar dikke Harleys en immense Yankee-terreinwagens. Een Hummer mocht in die collectie niet ontbreken…

13. Rolls-Royce Phantom Drophead Coupe

Voor verplaatsingen rond zijn huis in Los Angeles kocht Johnny een Rolls-Royce cabriolet in een flitsend blauw. In de jaren 1960 had hij trouwens al eens een Rolls, destijds een Silver Cloud.

14. Hot Rod

Ook in Los Angeles reed hij af en toe rond in zijn hot rod, zo’n onwaarschijnlijk apparaat met de look van een auto de jaren 1930 maar met een dikke V8 en een quasi open uitlaat…

15 AC Cobra 427

Deze kocht hij pas vorig jaar. Johnny gunde zichzelf een pleziertje met een van zijn droomwagens: een AC Cobra 427. Een bedwelmend monster met een V8 van 7 liter.

Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.