De 5 geheimen van de DeLorean DMC-12, van cocaïne tot Back to the Future

Zijn rol in de filmreeks Back to the Future maakte hem wereldberoemd. Zonder die glansrol in de Amerikaanse trilogie was de DeLorean waarschijnlijk vooral in het geheugen blijven hangen door de betrokkenheid van zijn bedenker in de… drugshandel.
  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 13 augustus 2021
  • Divers
  • 764 weergaven

Na de 5 geheimen van de Citroën 2 PKFiat Nuova 500Mini ClassicVW GolfPorsche 911Ferrari 250 GTO , Mercedes 300 SL , Lamborghini Countach , Range RoverRenault 4Ferrari Testarossa ,McLaren F1Citroën DSJaguar E-TypeVolkswagen KeverWillys MBCitroën TractionPeugeot 205Renault 5Lada NivaMercedes 190Fiat PandaRenault 4CV , Volvo 240BMW M1Ford T, Alfa Romeo Giulietta, Peugeot 203Mazda MX-5Renault EspaceFord FiestaRenault DauphineMGBPeugeot 404De Tomaso Pantera en de Citroën BX zetten we onze reeks verder met 5 weetjes over een ander iconisch model: de DeLorean DMC-12.

De 5 geheimen van de DeLorean DMC-12, van cocaïne tot Back to the Future

1.     Giugiaro, Renault en Lotus

De DeLorean is geen puur Amerikaans product: het ontwerp komt van de hand van Giugiaro, zijn 2.8-V6 werd door Renault geleverd en Lotus nam de ontwikkeling van het chassis en de ophanging op zich. Het koetswerk in roestvrijstaal was een idee van John DeLorean zelf, die een zo duurzaam mogelijke auto wou bouwen.

2.     Fabriek in een oorlogsgebied

John DeLorean, een voormalige leidinggevende bij General Motors, wou zijn eigen avontuur starten. Hij had echter geen zin om daar veel geld in te pompen en zocht dus een betaalbare en snelle manier om een fabriek te kunnen openen. Nadat hij in diverse staten was gaan kijken, vond hij uiteindelijk de oplossing aan de overkant van de Oceaan, in Noord-Ierland. De destijds linkse Britse regering bood hem geld aan om een site op te richten in de buurt van Belfast. Die zone had af te rekenen met veel werkloosheid en… de oorlog tussen katholieken en protestanten.

De 5 geheimen van de DeLorean DMC-12, van cocaïne tot Back to the Future

3.     Baas opgepakt voor cocaïnehandel

In oktober 1982 werd John DeLorean opgepakt voor het verhandelen van drugs. Hij werd op heterdaad betrapt door de FBI. Het proces liep uiteindelijk in 1984 af met een vrijspraak: het werd bewezen geacht dat John DeLorean was gemanipuleerd door een informant… Helaas overleefde het bedrijf hem niet: een paar dagen nadat hij werd gearresteerd werd zijn bedrijf failliet verklaard. De verkoopcijfers waren dramatisch en het bedrijf zat wanhopig om geld verlegen. Er zijn minder dan 9.000 auto’s gebouwd.

4.     Oplichterij met betrokkenheid van Lotus-baas

John DeLorean was allesbehalve een heilige en hij was verzot op snel geld. Van de fondsen die de Britse regering had vrijgemaakt versluisde hij zo’n 17 miljoen dollar naar de rekening van een nepbedrijf in Zwitserland. De helft van dat kolossale bedrag werd nadien teruggevonden op de persoonlijke rekening van John DeLorean. De andere helft kwam ongetwijfeld terecht bij Colin Chapman, de geniale ingenieur en oprichter van Lotus… Maar die overleed heel kort na de inbeschuldigingstelling van John DeLorean en nam een groot deel van het geheim dus mee in zijn graf.

De 5 geheimen van de DeLorean DMC-12, van cocaïne tot Back to the Future

5.     Een auto in bladgoud

Om het jaar 1980 feestelijk af te sluiten besliste American Express om een tot 100 exemplaren beperkte reeks van de DeLorean te bestellen, bekleed met 24 karaats bladgoud. Helaas geraakten er daar slechts twee van verkocht.

De bewogen geschiedenis van DeLorean heeft uiteraard de nodige aandacht getrokken. Onder de vele films en documentairs die over het onderwerp zijn gemaakt, raden we de reeks “Myth and Mogul: John DeLorean” aan op Netflix.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Tesla kopieert de concurrentie

Tesla kopieert de concurrentie

Dat zijn we niet gewoon van het merk, dat doorgaans out-of-the-box durft te denken.

Scoop: de toekomstige Renault Austral is al betrapt

Scoop: de toekomstige Renault Austral is al betrapt

Dankzij onze spionnen krijgen we al een duidelijker voorsmaakje van de vervanger die Renault voorziet voor zijn Kadjar SUV.  

Volkswagen Amarok: aflossing van de wacht op komst

Volkswagen Amarok: aflossing van de wacht op komst

Volkswagen heeft enkele schetsen vrijgegeven van zijn pick-up, die volgend jaar verwacht wordt. De Duitse neef van de nieuwe Ford Ranger.

Euro NCAP: “catastrofaal” resultaat voor de elektrische modellen van Renault / Dacia

Euro NCAP: “catastrofaal” resultaat voor de elektrische modellen van Renault / Dacia

Donderslag bij heldere hemel tijdens de bekendmaking van de nieuwe Euro NCAP-resultaten: naast een hoop maximumscores van 5 sterren, krijgt de Dacia Spring slechts één ster op zijn rapport… en de Renault Zoé zelfs nul! Hoe valt dat te verklaren?

Aanbevolen tests voor jou

3,4 /5 Test: Ford Ranger, 4 speciale edities van de nummer één

Test: Ford Ranger, 4 speciale edities van de nummer één

Om hulde te brengen aan het huidige Ranger-gamma en eraan te herinneren dat er nog exemplaren te koop zijn, heeft Ford niet minder dan 4 speciale edities voorgesteld! We gaan op pad met de Wolftrack, Stormtrak, Raptor SE en MS-RT!

Renault Kangoo vs VW Caddy: grote gezinsvrienden

Renault Kangoo vs VW Caddy: grote gezinsvrienden

Bij hun generatiewissel zijn de Renault Kangoo en Volkswagen Caddy onbetwistbaar hogerop geklommen. Zodanig zelfs dat ze hun oorsprong als werkpaard doen vergeten en een steeds ruimer en meer moduleerbaar interieur bieden. Maar wat moet dat dan kosten?

4,0 /5 Test: Ford Mustang Mach-E GT, elektrisch Zwitsers zakmes

Test: Ford Mustang Mach-E GT, elektrisch Zwitsers zakmes

Hij is agressiever, sportiever en dynamischer, maar toch gedraagt deze GT-versie van de Amerikaanse SUV zich niet zoals de ontembare volbloed die we hadden verwacht…

3,9 /5 Test: BMW M240i xDrive, plezier in het vizier

Test: BMW M240i xDrive, plezier in het vizier

Terwijl de 1-Reeks een brave voorwieltrekker is geworden heeft BMW voor zijn nieuwe 2-Reeks vastgehouden aan een achterwielaangedreven architectuur. Maar weet die nog steeds de “Freude am Fahren” te bieden die het merk zo dierbaar is?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Zoveel kost de Kia Sportage van de vijfde generatie, op maat gemaakt voor Europa

Zoveel kost de Kia Sportage van de vijfde generatie, op maat gemaakt voor Europa

De populaire SUV Kia Sportage is voor het eerst verkrijgbaar in een specifieke versie voor de Europese markt. Hij biedt voortaan een breed gamma van geëlektrificeerde aandrijflijnen. Maar tegen welke prijs?

Een van de drie Bugatti's EB 112 is te koop!

Een van de drie Bugatti's EB 112 is te koop!

De Duitse specialist Schaltkulisse heeft zijn aanbod net uitgebreid met een bijzonder zeldzame EB 112. Amper 3 exemplaren werden van deze vierdeurs Bugatti gebouwd!

Top 10 van de meest betrouwbare automerken in 2021

Top 10 van de meest betrouwbare automerken in 2021

De Japanse merken kunnen, nog maar eens, uitstekende resultaten voorleggen in deze nieuwe betrouwbaarheidsstudie.

Zoveel betaal je voor een Dacia Jogger, de betaalbare zevenzitter

Zoveel betaal je voor een Dacia Jogger, de betaalbare zevenzitter

De nieuwe Jogger wordt bij ons op 24 december op de markt gebracht en staat vanaf maart 2022 bij de dealers. Maar hoeveel kost deze nieuwe gezinsgerichte cross-over van Dacia?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 20.534
2021

Diesel, Manueel

€ 23.198
10 km

Benzine, Automaat

€ 30.947
2021
7 km

Diesel, Manueel

€ 23.450
2021

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Diesel, Automaat

€ 24.750
2019
54.619 km

Diesel, Automaat

€ 15.250
2017
90.731 km

Diesel, Manueel

€ 18.499
2014
75.000 km

Benzine, Manueel

€ 29.495
2021
12.901 km