De 5 geheimen van de Fiat Panda, een Italiaans wonder

De Fiat Panda: bespot door wie hem niet kent, aanbeden door de rest. Een klein wonder op zijn Italiaans. Dacht je dat dit een saaie auto zonder interessante weetjes was? Integendeel: slechts weinig modellen bevatten zoveel industrieel genie. Dit zijn 5 boeiende geheimen.
  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 19 oktober 2020
  • Divers

Na de 5 geheimen van de Citroën 2 PKFiat Nuova 500Mini ClassicVW GolfPorsche 911Ferrari 250 GTO , Mercedes 300 SL , Lamborghini Countach , Range RoverRenault 4Ferrari Testarossa ,McLaren F1Citroën DSJaguar E-TypeVolkswagen KeverWillys MBCitroën TractionPeugeot 205Renault 5Lada Niva en de Mercedes 190, we onze reeks verder met 5 weetjes over een ander iconisch model: de Fiat Panda. 

 

1. Het was bijna een Renault en zijn designer tekende de Lotus Esprit

De 5 geheimen van de Fiat Panda, een Italiaans wonder

Giorgetto Giugiaro: een naam die respect afdwingt in de autosector. De extreem getalenteerde designer heeft een paar meesterwerken op zijn conto, zoals de Ferrari 250 GT, de Maserati Ghibli en de Lotus Esprit. Halverwege de jaren ’70 bood hij Renault een project voor een moderne stadswagen aan. De Fransen waren niet geïnteresseerd, maar Giugiaro liet zich niet ontmoedigen en ging bij Fiat aankloppen, dat het project wel aanvaardde. Dat was in 1976 en het zou nog 4 jaar duren voor de auto in productie ging.

2. Hij was revolutionair praktisch

De 5 geheimen van de Fiat Panda, een Italiaans wonder

Vandaag zullen sommigen zijn lijnen karakterloos vinden, maar in 1980 was hij een toonbeeld van verbluffende moderniteit. Het meest verrassende waren echter de praktische aspecten: de stoelovertrekken konden in de wasmachine, de achterbank kon worden neergeklapt tot een bed of uitgenomen, de binnenruimte was zowel voor- als achterin verrassend groot enzovoort.

3. Tweecilinder lang voor de TwinAir

De 5 geheimen van de Fiat Panda, een Italiaans wonder

Maar bijna niemand weet dat die bestaan heeft. De Panda 30 van 1981 was namelijk enkel voor de Italiaanse markt bestemd en ontwikkelde zoals zijn naam aangaf 30 pk dankzij de tweecilinder uit de 126. Origineel aan deze versie was de luchtkoeling. De prestaties waren wat amechtig, maar de gewillige motor had een grappige stem.

4. 4x4, favoriet van bergbewoners en… een beroemd politicus

De 5 geheimen van de Fiat Panda, een Italiaans wonder

In 1983 stelde Fiat de 4x4-versie voor. De combinatie van vierwielaandrijving met een laag gewicht en veel bodemvrijheid maakte hem bijna onklopbaar voor bergbewoners, voor wie hij een echte cultauto werd. Voormalig Brits eerste minister Tony Blair had er eentje staan in zijn Toscaanse villa. Dat exemplaar werd later gebruikt door het beroemde autoprogramma The Grand tour.

5. Elektrisch met een benzinetank

En kende je de Elettra? Dat was uiteraard een elektrische versie. En het was geen prototype dat snel in een magazijn werd weggestoken, want hij was liefst 8 jaar lang in productie. Hoe kan het dan dat we er nooit van hebben gehoord? Omdat hij zo verschrikkelijk duur was en omdat de techniek, die nog in haar kinderschoenen stond, enkel goed was voor diehard groene jongens en meisjes en voor… Italiaanse overheden.

De 5 geheimen van de Fiat Panda, een Italiaans wonder

Concreet had de eerste versie van dit model een motor met een pk of 15, goed voor een topsnelheid van 70 km/u. Zijn stroom haalde hij uit… loodbatterijen, goed voor een totale opslagcapaciteit van 172 Ah. Merkwaardig genoeg zat er ook een verbrandingsmotortje in, maar enkel om het interieur te verwarmen. Daarom had hij ook nog steeds een benzinetank. In 1992 zag een herwerkte variant het licht. De motor kreeg er een tiental pk bij en hij gebruikte voortaan nikkelcadmiumbatterijen.

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Tesla Model 3 Performance is terug van weggeweest!

Tesla Model 3 Performance is terug van weggeweest!

De gloednieuwe Performance-versie van de Tesla Model 3 levert 460 pk en sprint van 0 tot 100 km/u in 3,1 seconden, met nog steeds 528 km autonomie.

Focus op Volkswagens MIB4: ChatGPT, IDA en meer

Focus op Volkswagens MIB4: ChatGPT, IDA en meer

De nieuwste evolutie van Volkswagens infotainmentsysteem is meer dan enkel een groter scherm. Dankzij MIB4 heb je nu de kracht en kennis van AI binnen handbereik dankzij een eenvoudig stemcommando.

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km